HRABAR ISTUP

Potresna ispovijest SDP-ove zastupnice: ‘Bila sam u polusvjesnom stanju, htio me silovati‘

Bila sam studentica, a na putu do bolnice vozač vozila Hitne pomoći ušao je u stražnji prostor i pokušao me silovati, rekla je Antolić Vupora
Barbara Antolić Vupora
 Damjan Tadic/Cropix

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora jutros je u Hrvatskom saboru otkrila da je prije 35 godina bila žrtva seksualnog zlostavljanja.

- Bila sam studentica, a na putu do bolnice vozač vozila Hitne pomoći ušao je u stražnji prostor i pokušao me silovati, rekla je Antolić Vupora.

- Bila sam u polusvjesnom stanju, ali uspjela sam se oduprijeti. Kad je on vidio da neće uspjeti u svom naumu bez da me ozlijedi, odustao je, opisala je svoje traumatično iskustvo SDP-ova zastupnica.

- Završila sam u bolnici tada. Nije mi palo na pamet reći to tada nikome, rekla je Antolić Vupora.

- Danas sam to rekla jer ne želim postati primjer, nego se nastaviti na grudu snijegu koju su ta silna svjedočenja proizvela. Država mora nakon svega toga razmisliti kako zaštititi žrtve ne samo u onom dijelu prijava, nego u samom sudskom procesu. Ne mogu se dogoditi još milijuni zlostavljanja da bi se naša sudska praksa promijenila. Znam da osobno neću ništa promijeniti, ali zajedno možemo puno toga, dodala je.

Smatra da je potrebna hitna izmjena zakonskog okvira:

- Od mog osobnog iskustva prošlo je 35 godina. Imala sam mogućnosti reći, ali nisam, nije to samo strah. To je emocionalna zamka koja se može otvoriti ako se više žena odvaži. Da se ne pita zašto nisi prijavila tada ili tražila si – i protiv toga se treba boriti.

- Ako su žrtve u istom prostoru s počiniteljem i ako u tom prostoru ima ljudi koji su uz počinitelja, kako očekivati da će netko iznijeti sve relevantne činjenice? To nije ljudski. Treba postaviti stvari tako da će žrtva biti zaštićena od daljnjeg zlostavljanja, to treba zakonski urediti. Konkretna rješenja leže u izmjeni kaznenog zakona, to je vladajućima dužnost učiniti. Dužnost vladajućih je pomoći ljudima, pogotovo žrtvama, dodaje Antolić Vupora, prenosi N1.

Zato SDP traži da se zakonski rok od tri mjeseca za prijavu seksualnog napastovanja izmijeni odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:04