‘I JA SAM FRANJO 2‘

Potresne ispovijesti nastavnika: ‘Učenik mi je stavio nož pod vrat, ritao me trudnu na podu...‘

Prema podacima Sindikata zaposlenih u srednjim školama, nasilja je u razredima sve više, učestali su fizički i verbalni napadi na profesore
 Goran Mehkek/Cropix

"Učenik mi je stavio nož na vrat uz prijetnje ubojstvom", "učenik osmog razreda se svaki sat penjao na stol, skidao hlače i vikao ‘Hoćeš da ga izvadim? Da vidiš što je piton‘", "učenik od 14 godina zaletio se u mene i moju, tada trudnu, socijalnu pedagoginju i ritao nas dok smo se dizale s poda", samo su neka od šokantnih svjedočanstava profesora iz hrvatskih škola koja kolaju društvenim mrežama nakon što je prošlog tjedna u javnost procurila snimka fizičkog sukoba profesora i učenika koja je nastala u Strojarskoj tehničkoj školi Frana Bošnjakovića u Zagrebu.

Intervenirala je i policija, a profesor je završio u jednomjesečnom pritvoru. Ubrzo se doznalo da su odnosi između nastavnika i učenika bili dulje vrijeme narušeni te da su ga mladići danima vrijeđali i provocirali.

Još 2018. u čakovečkoj srednjoj školi odigrao se sličan incident. Profesor Franjo Dragičević fizički je napao učenike koji su ga provocirali. Afera je tad izvukla nastavnike u masovni prosvjed u Zagrebu pod egidom "I ja sam Franjo". Dragičević tad nije dobio otkaz, a iza njega su stali sindikati, ali i kolege iz cijele Hrvatske.

image

Svjedočanstva učitelja o nasilju od strane učenika

Facebook/

Oni su tad upozoravali da za prosvjetne djelatnike u školama nema adekvatne zaštite od nasilnih učenika, no stanje je i danas isto, ako ne i gore. Učitelji i nastavnici zato su na Facebooku podsjetili na poruke koje su slali i prije pet godina pod oznakom #ijasamfranjo.

"Učenik me naguravao i histerično vikao: Marš u p.m., jedi gov*a, kad sam ga pokušavala odvesti psihologu", piše u jednom svjedočanstvu.

image

Svjedočanstva učitelja o nasilju od strane učenika

Facebook/

Posebno je problematično što roditelji često ne reagiraju na agresiju svoje djece.

"Učenik od sedam godina me gurnuo i počeo svom snagom udarati po prsima i trbuhu dok sam kao dežurni učitelj njega i ostalu djecu čuvala dok ne dođu roditelji. Zanimljivo je to što je njegova mama došla u trenutku dok me on još udarao... Uopće nije reagirala niti pozdravila. Uzela ga je pod ruku i otišla", ispričala je jedna učiteljica produžene nastave.

image

Svjedočanstva učitelja o nasilju od strane učenika

Facebook/

Prema podacima Sindikata zaposlenih u srednjim školama, nasilja je u razredima sve više, učestali su fizički i verbalni napadi učenika na profesore. Čak svaki treći profesor bio je izložen fizičkom ili verbalnom nasilju roditelja svojih učenika. Svi ti slučajevi, uglavnom prolaze nekažnjeno.

U Sindikatu upozoravaju i da je YouTube prepun snimki napada na profesore, ali nitko ništa ne poduzima - ni ministar obrazovanja Fuchs niti ravnatelji škola.

image

Svjedočanstva učitelja o nasilju od strane učenika

Facebook/

Predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Suzana Hitrec, ujedno dugogodišnja ravnateljica zagrebačke Upravne škole, rekla je da je osim neprihvatljivog ponašanja nastavnika, u najnovijem slučaju došlo i do neprihvatljivog ponašanja učenika, koje bi trebalo sankcionirati u skladu s Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.

image

Svjedočanstva učitelja o nasilju od strane učenika

Facebook/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:09