SPLITSKA BOLNICA U KOMI

POTRESNO U šok-sobi nema ni monitora, liječnici nagađaju kad će nekome stati srce!

Jedina splitska bolnica, KBC Split, na Odjelu intenzivne njege nema defibrilator, aparat za oživljavanje. Nema ni monitore koji prate rad srca. Nedostaje operacijskih sala i prostorija za smještaj životno ugroženih osoba. Nedostaje i još osoblja, a uz sve to, pacijenti moraju za više pretraga hodati više od kilometra između dviju lokacija na kojima je KBC Split smješten, Firula i Križina.

Na čelo KBC-a prije mjesec i pol došao je Darko Duplančić. Iako je u bolnici radio godinama kao kardiolog, priznaje da ga je donekle iznenadila situacija koju je zatekao.

Spas u improvizaciji

- Puno se improvizira i zbog toga još koliko-toliko radimo normalno. Instrumente selimo s jednog odjela na drugi pa osoblje trči hodnicima i vuče aparate. Što nam sve nedostaje? Puno toga: liječnici, srednji medicinski kadar...

Osim toga, hitno trebamo uređaje za intenzivnu njegu interne klinike jer na tom odjelu nemamo gotovo ništa. Trebaju nam monitori za praćenje srčanog ritma, krvnog tlaka te respiracija, kao i ostalih vitalnih funkcija, nemamo respirator, a ni defibrilatore... Zbog toga zapravo ne postoji način da detaljno pratimo situaciju životno ugroženih pacijenta - kaže Duplančić.

Dodaje da je KBC Split jedini regionalni centar za južnu Hrvatsku koji prima ljude s cijele obale, a brojni pacijenti dolaze i iz susjedne BiH.

Intenzivna njega u KBC-u Zagreb na Rebru

Tjeskoba na odjelima

Dok u Zagrebu na 481 osiguranika ide jedan liječnik u takozvanim akutnim bolnicama, u Splitu je ta brojka 955. Na nju treba dodati i sve koji ne žive u Splitu, ali se liječe u KBC-u. Ljeti su brojke još veće.

Dva su prostora KBC-a posebno kritična. Jedan je na Firulama, a riječ je o Odjelu hitnog kirurškog prijema. Riječ je o nevelikoj sobi s četiri pregrade, o prostoriji koja je gotovo puna iako je tek osam sati. Što ako stigne previše pacijenata?

- Sve ih smještamo ovdje. Neki su u kolicima, neki na krevetima, ali svi stanu. Hitno ih zbrinemo prije nego što ih, recimo, pošaljemo na operaciju... Nedostaje nam i operacijskih sala jer imamo samo 24 - kaže Duplančić pa zajedno odlazimo na Križine, gdje je odjel intenzivne skrbi. Zatječemo potresan prizor: teške bolesnike na krevetima kojih je trenutačno pet u sobi.

Čekajući dobru vijest

Osim stalaka za infuziju, pokraj njihovih kreveta nema ničega. Liječnici, bojim se, rade samo na temelju iskustva, “predosjećaju” kad bi nekoga trebalo spojiti na aparat.

- U ovoj sobi, iako je njezin kapacitet šest mjesta, znamo nagurati i po 12 kreveta, jer ljudi moraju biti na intenzivnoj skrbi - kaže i dodaje da za kraj čuva jednu dobru vijest: bolnica uskoro pokreće natječaj za gradnju dječje dnevne bolnice. U njoj će mali pacijenti primati terapiju i nakon nje odlaziti kući.

SOS s Firula i Križina

Brinemo se za naše pacijente, dajemo sve od sebe, naši liječnici i sestre stručni su i požrtvovni, ali trebamo pomoć. Nedavno sam putem medija zamolio da nam pomognu kupiti neke aparate pa su nam pomogli poduzetnici. Činimo sve što možemo, nije da se država ne trudi, imamo maksimalno razumijevanje ministra Ostojića i njegova zamjenika Cesarika, ali financijska situacija je nepovoljna - kaže Duplančić koji je na mjestu ravnatelja zamijenio kotroverznog HDZ-ova Duju Marasovića.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 11:16