VELIKA ŠKRTICA

Potrošači, oprez: U EU upravo traje borba oko cijena roaminga, nekima nije u interesu da plaćamo manje

Europska komisija predlaže da se cijene gigabajta i poziva do kraja 2024. godine još smanje, no Vijeće Europe to ne želi
Ilustracija
 Ivo Ravlic/Cropix

Nikad, ali baš nikad stvari ne treba uzimati zdravo za gotovo, a to nam posljednjih dana najbolje pokazuje procedura koja se na razini Europske unije vodi oko jednog davno stečenog prava - a to je pravo na korištenje mobilnih usluga u roamingu bez nadoknade. Davno je možda malo preteška riječ - europski su se potrošači za pravo na “besplatan roaming” izborili 2017. godine, a iako mnogi to nisu znali, uredba kojom se ono definira istječe u srpnju sljedeće godine, dokad je potrebno donijeti novi dokument, onaj koji će za potrošače po mogućnosti biti i bolji od legislative izglasane prije četiri godine. Tako to barem očekuju europske i nacionalne potrošačke udruge, a tako je to zamislila i Komisija Europske unije, koja je prijedlog nove regulacije, s rokom do 2032., donijela u veljači ove godine.

Tim, sada već četiri mjeseca javno dostupnim dokumentom potrošači su uglavnom bili zadovoljni, poglavito zato što je Komisija njime prava potrošača produljila za period od još deset godina, a potom i zato što je u njega uključila i poboljšanja. O tome je prilično detaljno izvještavala europska udruga za zaštitu potrošača BEUC, napomenuvši da je Komisija njome osigurala obvezu teleoperaterima da svojim korisnicima, dok su u roamingu, osiguraju identičnu kvalitetu usluge kao onu koju dobivaju kod kuće, a potom posebno zato što je nova Uredba podrazumijevala dodatne redukcije veleprodajnih cijena kad su u pitanju mobilni podaci, pozivi i SMS poruke - odnosno, određeno je pojeftinjenje veleprodajnih cijena koju teleoperateri jedni drugima mogu nametati kad njihovi korisnici usluge koriste izvan zemlje, što je u konačnici iznimno važno za potrošače jer se veleprodajne cijene koje si međusobno nameću teleoperateri odražavaju i na cijene koje za usluge plaćaju “obični korisnici”.

Konkretno, prema uredbi koja je na snazi još godinu dana, veleprodajne cijene za mobilne podatke zamrznute su na razini od 3 eura za gigabajt prometa do 31. prosinca ove godine, nakon čega bi do srpnja 2022. trebale iznositi 2,5 eura za gigabajt. Kad su u pitanju telefonski pozivi, postojeće cijene definirane su na razini 0,032 eura po minuti, a veleprodajne cijene SMSova kreću se na razini 0,01 eura po jednoj takvoj poruci. Novim prijedlogom Komisija je te cijene smanjila: kad su u pitanju mobilni podaci, predlaže se da se cijene kreću na razini od 2 eura za gigabajt do 31. prosinca 2024. nakon čega bi trebale pasti na 1,5 eura, cijene poziva do kraja 2024. trebale bi iznositi 0,022 eura za minutu te nakon tog roka 0,019 eura, a cijene SMSova trebale bi biti 0,004 eura, odnosno 0,003 eura nakon 2024. godine.

Potrošači su sve to dočekali širom otvorenih ruku i tako je bilo sve dok se 16. lipnja nije oglasilo Vijeće EU te dalo svoje “inpute” o tome kako regulirati cijene. A ono je - ili samostalno ili na temelju sugestija teleoperatera - predložilo povećanje veleprodajnih cijena u odnosu na one što ih je zamislila Komisija, što je odmah izazvalo bijes i srdžbu potrošačkih udruga od kojih su mnoge zaslužne za to što je besplatni roaming uopće uveden. A prema prijedlogu Vijeća, veleprodajne cijene za mobilne podatke do kraja 2023. godine trebale bi umjesto 2 eura, kako predlaže Komisija, iznositi 2,25 eura po gigabajtu, potom se za period do kraja 2024. godine predlaže cijena od 1,80 eura, a nakon tog perioda iznos od 1,5 eura do kraja važenja uredbe. Slično se predlaže i za veleprodajne cijene poziva i SMS-ova koji bi do kraja 2024. godine trebali biti znatno skuplji od onoga što predlaže Komisija (0,027 eura po pozivu, odnosno 0,007 eura po SMS-u).

Osim toga, Vijeće je u Uredbi Komisije prekrižilo odredbu prema kojoj su teleoperateri korisnicima tijekom roaminga dužni pružati jednaku kvalitetu usluge kao i kada su kod kuće, te im ostavljaju veći prostor za manipulaciju pruženom uslugom, posebno kad su u pitanju neke prilično važne odredbe, kao što su one o brzini podataka. BEUC je već prijedlog Vijeća okarakterizirao kao “razočaravajući”, navodeći da je ukidanje naplate skupih tarifa u roamingu dosad predstavljalo najprepoznatljiviju povlasticu koju je Unija osigurala svojim građanima te smatrajući da prijedlozi Vijeća idu direktno kontra interesa potrošača, koji su od nove uredbe očekivali i nove benefite.

“Podaci BEREC-a pokazuju da su troškovi koje teleoperateri imaju daleko ispod reguliranih maksimalnih cijena, zbog čega smatramo da ima prostora za njihovo daljnje smanjenje. Ta je agencija utvrdila da su troškovi operatera u roamingu 40 posto niži od reguliranih cijena, zbgo čega se nadamo da će Parlament podržati daljnje smanjenje cijena”, poručili su Jutarnjem listu iz BEUC-a.


Imate prijedlog za Veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:36