ONLINE TRGOVINA

POTROŠAČKI HOROR BRAČNOG PARA Kupili skupi uređaj, dvaput ga vraćali na servis, pa ostali i bez 2557 kuna i bez aparata i bez isprike...

 
Valentina Baić Marinić
 Marko Todorov / CROPIX

Ovakav potrošački horor danas je vjerojatno moguć samo u Hrvatskoj - da preko online kompanije sa sjedištem u Mađarskoj kupiš uređaj za pripremu kave, potom ga dvaput vratiš na popravak jer mašina ne radi, a na kraju ostaneš i bez aparata i bez 2557 kuna i bez isprike - ali i bez ikakvog odgovora Europskog potrošačkog centra Hrvatska, koji je mjesecima upoznat s problemima online kompanije iz Budimpešte.

S time se posljednjih devet mjeseci bori Valentina Baić Marinić iz Kutine, samo jedna od nekoliko desetaka prevarenih kupaca koji su kupovali uređaje od kompanije Extreme Digital Zrt., koja je prodavala mobitele, laptope, fotoaparate, ukratko elektroničku opremu, a potom za sobom ostavila mnoštvo nezadovoljnih kupaca koji su preuzeli neispravne uređaje, a tvrtka im odbila ispuniti obveze iz jamstva.

Kad je u pitanju slučaj Baić Marinić, ona i suprug u srpnju prošle godine putem Extreme Digitala kupili su aparat za kavu Delonghi ESAM za 2557 kuna u kojem su uživali dva mjeseca.

- Tada se pojavio problem s neistjecanjem vode iz aparata i kave iz izljeva, ali i s čišćenjem kamenca, što je proces koji je trebao raditi sam uređaj, no neuspješno. Odmah smo aparat nosili u Delonghijev servis u Zagrebu gdje su ga servisirali i vratili, ali se problem nastavio nakon čega smo se obratili Mađarima, svjesni da smo kupili aparat s greškom - priča Baić Marinić koja je aparat na servis drugi put, ali tada u Budimpeštu, poslala u prosincu prošle godine. Mađari su mašinu doista preuzeli te je potom, navodno popravljenu, u siječnju vratili, ali potpuno prljavu, s potrganim vratima te, ono najvažnije od svega, i dalje neispravnu.

Baić Marinić i suprug tada se drugi put obraćaju mađarskom trgovcu koji ih opet upućuje na istu proceduru - neka zapakiraju proizvod i opet ga pošalju u Budimpeštu o trgovčev trošak, a on će ga još jednom poslati na servis, što Baić Marinić i suprug odbijaju.

Osim toga, Mađari im cijelo vrijeme odgovore iz servisa u Hrvatsku šalju na mađarskom jeziku, a zanimljivo je pritom da se aparat u Hrvatskoj prodaje bez uputa na hrvatskom jeziku, iako ima sve druge prijevode, poput češkog, bugarskog i rumunjskog. Baić Marinić i suprug sad definitivno odbijaju novi servis te traže zamjenu aparata ili povrat novca pa s tim zahtjevom mađarskom trgovcu vraćaju aparat nakon čega, od kraja siječnja, prestaje komunikacija trgovca prema hrvatskim kupcima.

Ostali su, dakle, i bez starog i bez novog aparata i bez novca. Nakon toga traže pomoć od Europskog potrošačkog centra Hrvatska koji je, kao dio Ministarstva gospodarstva, nadležan za pomoć domaćim potrošačima u prekograničnim pritužbama.

- Mislim da je vrhunac cijele priče bio tek kad smo se obratili ECC-u jer nam se iz tog Centra, nakon što smo im poslali dokumentaciju, više nikad nitko nije javio. Da bi stvar bila još gora, u tom jedinom mailu koji su nam poslali potvrdili su nam kako im je ta tvrtka poznata po lošem odnosu s kupcima, no nakon toga sva komunikacija i s njima prestaje te nam ne odgovaraju ni na jedan od sljedeća tri maila. Nisam naivna, niti sam očekivala da će nam u tren oka riješiti problem, ali ne razumijem čemu služi Centar ako tri mjeseca nakon što prijaviš problem nitko ne odgovara, niti se javlja na telefon - zaključuje Baić Marinić.

Kad već nisu htjeli komunicirati s potrošačem, iz ECC-a u odgovoru na upit Jutarnjeg poručuju kako u ovom slučaju zapravo ne mogu ništa, osim dokumentaciju proslijediti mađarskim kolegama.

- Lani smo primili povećan broj pritužbi potrošača protiv tvrtke Extreme Digital o čemu smo izvijestili Upravu za inspekcijske poslove u gospodarstvu, koja je nadležna za nadzor potrošačkog zakonodavstva. Budući da je sjedište društva Extreme Digital Zrt. u Mađarskoj, Uprava za inspekcijske poslove u gospodarstvu nema osnove za poduzimanje upravnih i prekršajnih mjera i radnji na području Mađarske. Međutim, na temelju Uredbe o suradnji između nacionalnih tijela odgovornih za provedbu Zakona o zaštiti potrošača putem CPCS sustava upućen je zahtjev za mjerama izvršenja na postupanje u Mađarsku te je daljnja provedba traženoga u nadležnosti mađarskih državnopravnih tijela - pojašnjavaju iz ECC-a, smatrajući svoj posao ovdje dovršenim.

Dalje, stoga, domaćim potrošačima više ne odgovaraju, a ne smatraju se ni obveznima obavijestiti potrošače o neregularnostima vezanima uz mađarskog online trgovca.

- Vezano uz pitanje obavještavanja javnosti o povećanom broju pritužbi protiv tvrtke Extreme Digital, napominjem da je Europski potrošački centar dio Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te kao dio tijela državne uprave nije ovlašten za javno prokazivanje tvrtki protiv kojih se zaprimi povećan broj pritužbi - poručuju. A očito ni za pomoć potrošačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:17