FAMOZNI CERTIFIKAT

Potvrde o cijepljenju bit će smart kartice: Doznajemo kada bi se mogle početi koristiti

Sadržavat će podatke o cijepljenoj osobi, državi iz koje dolazi i cjepivu koje je primila
Potvrde koje dobivaju cijepljene osobe (gore lijevo), Krunoslav Capak (lijevo) i ilustracija cijepljenja (glavna fotografija)
 Cropix

Definiran je izgled certifikata o cijepljenju na razini Europske unije.

Kako je za Jutarnji list pojasnio Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite, certifikat će obavezno sadržavati ime i prezime cijepljene osobe, državu iz koje dolazi, ime cjepiva koje je korišteno, datum cijepljenja, serijski broj cjepiva te bar kod kojim će se moći očitavati podaci.

- Definiran je izgled certifikata o cijepljenju, no zasad se oni koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelaska granice. Sad se intenzivno razgovara i o korištenju certifikata za prelazak granice, sigurno će doći vrijeme kad će EU donijeti odluku, ali još postoji puno pitanja i kontroverzi - rekao je Capak te dodao kako zasad niti jedna zemlja EU nije donijela odluku o prelasku granice na temelju cijepljenja, ali postoje bilateralni dogovori.

- I mi imamo neke bilateralne razgovore da međusobno priznamo certifikate o cijepljenju - dodao je Capak.

Različiti proizvođači

Dodatno nam je pojasnio kako još uvijek ne postoje vizuali, nego dogovor na razini EU o sadržaju koji bi morao sadržavati certifikat, odnosno, kako se kolokvijalno zove, covid-putovnica.

- Postignut je dogovor o samom sadržaju certifikata. On treba sadržavati ime i prezime osobe, cjepivo koje je korišteno, datum cijepljenja i serijski broj cjepiva - objasnio je Capak.

Također, trebala bi biti navedena i država. S obzirom na to da se ide na smart rješenje, kaže Capak, trebat će do tri mjeseca da to profunkcionira. Naime, još uvijek se na razini Unije razgovara hoće li građani koji su se cijepili dobiti smart kartice ili hoće li imati kod koji će se moći očitati na mobitelu.

- Čini mi se da je najizglednija ta varijanta s QR kodom, no kako ovdje govorimo o velikom broju ljudi iz cijele EU, jasno je da je to velik posao i za samo prikupljanje podataka, ali i za stručnjake koji će nalaziti informatičko rješenje - zaključuje Capak te dodaje da će za naše državljane vrijediti pravila kao i za ostatak Europe.

Već sada svi građani koji su cijepljeni, neovisno kojim cjepivom - Pfizerovim, Moderninim ili AstraZenecinim - dobivaju potvrdu o cijepljenju, odnosno karticu na koju se upisuje njihovo ime i prezime, cjepivo koje su primili i serijski broj. Riječ je o kartonskoj kartici na koju se dodatno upisuje i kada se primi drugo cjepivo. Različiti proizvođači imaju različite kartice, ali princip je isti. Također, na svakoj se kartici nalazi i QR kod, no na njemu se ne nalaze podaci osobe koja je cijepljena, nego cijepljeni pomoću tog koda mogu dobiti informacije o samom cjepivu koje su primili.

image
Potvrde koje sada primaju cijepljene osobe kartonske su kartice s osnovnim podacima i zasad se koriste isključivo u medicinske svrhe

Brojne kontroverze

Kako je naglasio i Capak, zasad se takve potvrde smiju koristiti samo u medicinske svrhe, no i na razini Unije raspravlja se kakvu bi sve primjenu mogle imati, osobito u sferi turizma. Iako je cijepljenje dobrovoljno, već su neke aviokompanije jasno dale do znanja da će njihovim prijevozom moći letjeti samo cijepljeni putnici. Dio članica EU već je najavio da će takve potvrde biti zamjena za negativni PCR test pri ulasku u njihovu državu. Izrael, primjerice, najavljuje da bez takve potvrde građani neće smjeti ući na masovna okupljanja, a necijepljeni zaposlenici radit će u dislociranim uredima te se neće smjeti družiti s ostalima.

Takav pristup otvara brojne kontroverze, prije svega u području ljudskih prava, s obzirom na to da je cijepljenje dobrovoljno te da, barem zasad, na tržištu nema dovoljno cjepiva za sve, pa se postavlja pitanje može li se cijepljenost tražiti kao uvjet za ulazak, na primjer, u avion. Stoga, kako doznajemo, osim informatičke zahtjevnosti, i golem deficit cjepiva na tržištu jedan je od razloga što putovnice još neko vrijeme neće profunkcionirati.

Pitanja i odgovori

Što su zapravo covid-putovnice i hoće li služiti kao isprava za putovanje?

- Za sada se potvrde o cijepljenju mogu koristiti isključivo u medicinske svrhe. No, mnoge, prije svega turističke zemlje, nastoje da dobiju i ulogu pri prelasku granice, ali ne kao jedina isprava s kojom se može putovati, već kao zamjena za negativni PCR test ili karantenu. S negativnim PCR testom građani bi i dalje mogli putovati i ako nisu cijepljeni

Kako će se podaci provjeravati na granici ili u sustavu zdravstvene zaštite?

- To je jedan od glavnih razloga zbog kojeg certifikati o cijepljenju neće početi funkcionirati još nekoliko mjeseci: golem je informatički zalogaj napraviti zajedničku bazu podataka za EU na koju će se moći spajati tako velik broj subjekata

Kako se išta može uvjetovati potvrdom o cijepljenju ako cjepivo nije svima dostupno?

Evidentno je da nikakve covid-isprave neće moći biti korištene dok cjepivo ne bude dostupno svim građanima EU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 17:28