HRVATSKE ŠUME

POTVRĐENA ODLUKA SUDA Nezakonito otpustili radnike, a sada će ih to koštati čak dva milijuna kuna

 Bruno Konjević, Neja Markicevic / CROPIX;

ZAGREB - Hrvatske šume morat će vratiti na posao radnike koje su u prosincu prošle godine nezakonito otpustile, a nepoštovanje zakona to javno poduzeće stajat će oko dva milijuna kuna, piše Novi list.

Naime, na radničke adrese počele su pristizati presude Županijskog suda kojima se potvrđuju prvostupanjske presude u korist radnika.

Hrvatske šume su u prosincu prošle godine otpustile dvadesetak radnika, od kojih su mnogi u tom poduzeću na određeno vrijeme radili cijelo desetljeće.

Tim radnicima, nakon isteka ugovora na određeno vrijeme nije u zakonskim rokovima uručen novi ugovor, što znači da su zaposleni na neodređeno vrijeme.

Nakon isteka ugovora na određeno, radnici su radili i do desetak dana bez ikakvog ugovora, iako ih je poslodavac trebao zaposliti »za stalno«, no umjesto ugovora o radu otkazana im je suradnja.

Tužili su poslodavca, Općinski sud im je dao za pravo, a to je sada potvrdio i Županijski sud. Uz stalan posao, poslodavac će svima njima morati isplatiti neisplaćene plaće, regrese, božićnice, dar za djecu kao i kamate, što bi sve skupa moglo dosegnuti, ako ne i premašiti, dva milijuna kuna.

Prema saznanjima Novog lista , do sada je doneseno 13 drugostupanjskih presuda kojima se potvrđuje da su Hrvatske šume s radnicima sklopile ugovor na neodređeno vrijeme.

Hrvatskim šumama naloženo je da radnike vrate na posao, odnosno da im izdaju potvrdu o sklopljenom Ugovoru o radu na neodređeno vrijeme, a ako to ne učine, presuda županijskog suda zamijenit će tu potvrdu. Osim toga, Hrvatske šume radnike trebaju vratiti na posao u roku od osam dana.

Tek je nekolicina radnika, međutim, do danas dobila potvrde o sklopljenom Ugovoru o radu na neodređeno vrijeme, iako presude stižu već nekoliko tjedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:29