SLUČAJ FIMI MEDIA

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV KIRINA Proračun oštetio za 7,5 milijuna

Njegova odvjetnica ponovno je ustvrdila da je Uskok zakasnio s podizanjem optužnice, pa će se slučaj zbog toga sigurno naći pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu
 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Zagrebački Županijski sud danas je potvrdio optužnicu protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina u slučaju Fimi media.

Riječ je o optužnici koju je Uskok podnio u lipnju, nakon što je u srpnju prošle godine povukao prvu optužnicu protiv Kirina. Njegova odvjetnica Višnja Drenški Lasan ponovno je ustvrdila da je u Kirinovom slučaju Uskok zakasnio s podizanjem optužnice, odnosno da je probio zakonom propisane rokove.

"Slučaj će se zbog toga sigurno na kraju naći pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu gdje je Hrvatska već izgubila niz sporova", kazala je odvjetnica.

Bivšeg ministra, koji se nakon odlaska iz Vlade vratio na dužnost gradonačelnika Virovitice, Uskok tereti da je od 2006. do 2008. na traženje tadašnjeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića poslovao s Fimi medijom znajući da se na taj način prikuplja novac za financiranje HDZ-a.

MUP je izravnom pogodbom Fimi mediji dao 1,1 milijuna kuna vrijedan posao promidžbene kampanje u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. MUP je novac isplatio, iako Fimi medija nije ispunila sve obveze iz ugovora, tvrdi tužiteljstvo.

Bivšeg "prvog policajca" se tereti i da je krajem kolovoza 2006. poništio javni natječaj za pet promidžbenih kampanja, iako je 17 tvrtki već preuzelo dokumentaciju, te odredio da se posao izravnom pogodbom sklopi s Fimi medijom.

Uskok smatra da je Kirin to učinio unatoč mišljenju stručnog povjerenstva da se ponuda treba usporediti s važećim cjenicima radijskog i TV emitiranja, ali i da nije razmotrio mogućnost izravnog pregovaranja s TV kućama, pri čemu se mogla dogovoriti znatno niža cijena od ponude Fimi medije.

Nakon što su u proračunu za 2007. povećana sredstva za promidžbene kampanje, Kirin je u travnju 2007. donio odluku o prihvaćanju ponude Fimi medije kojoj je MUP za pisanje scenarija, snimanje i emitiranje radijskih i televizijskih promidžbenih poruka isplatio 16,1 milijun kuna.

U Uskoku tvrde da je zbog Kirinove zlouporabe položaja i ovlasti državni proračun oštećen za oko 7,5 milijuna kuna.

Kirin je jedan od čelnika državnih institucija i tvrtki čiji su postupci u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi izdvojeni od suđenja u kojemu su na optuženičkoj klupi bivši premijer Ivo Sanader i njegova bivša stranka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2023 22:01