MEŠETARENJE ZEMLJIŠTIMA

Potvrđena optužnica protiv Kruljca i ostalih iz afere "Sibinj": Općinu su oštetili za 58,2 milijuna kuna

 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK - Županijski sud u Osijeku potvrdio je USKOK-ovu optužnicu protiv bivšeg zapovjednika kopnene vojske Oružanih snaga RH generala Mladena Kruljca i još pet osoba, većinom s područja Brodsko-posavske županije, zbog više kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti te primanja mita.

Osim Kruljca, koji je u ovom slučaju trećeokrivljeni, optuženi su bivši načelnik Općine Sibinj Ivica Batinić kao prvookrivljeni, zatim bivši član sibinjskog Općinskog poglavarstva Ivica Mišković te poduzetnici Ivan Rimac (najveći pojedinačni dioničar Hajduka), Željko Garić i Zdravko Sočković, nekadašnji čelnik HDZ-a Brodsko-posavske županije. Kruljca se tereti da je državnom proračunu nanio štetu u iznosu od 3 milijuna kuna (na početku istrage Kruljca se teretilo za 6,2 milijuna kuna štete, op.a.).

Podsjetimo, riječ o poznatom slučaju mešetarenje zemljištima na području Općine Sibinj u Brodsko-posavskoj županiji u koje se Kruljac upetljao 2007. godine kada je u dogovoru s Batinićem i Miškovićem angažirao inženjeriju HV-a za izgradnju glavne i sporedne ceste na zemljištu u vlasništvu Općine, koje im je prethodno namjenski darovala Hrvatska Vlada za izgradnju zone malog gospodarstva. Kruljac je doveo vojsku koja je obavila radove iako je to bilo suprotno zapovijedi načelnika Glavnog stožera OSRH.

Kruljac je zbog ovog slučaja i uhićen skupa s ostalim okrivljenicima 8. srpnja prošle godine, a u pritvoru je ukupno proveo 56 dana tijekom kojih je otišao u mirovinu. Kada je pušten da se brani sa slobode rekao je da se ne smatra krivim te da očekuje kako će sumnje i optužnica biti odbačene. Sada će se s nestrpljenjem čekati početak suđenja na kojem bi se kao Kruljčev svjedok trebao pojaviti i bivši predsjednik države te vrhovni zapovjednik OSRH Stjepan Mesić. Njega je Kruljčeva obrana već saslušala u svojstvu svjedoka i o tome napravila službenu zabilješku.

Jutarnji je ljetos pisao i kako se pojavila informacija da bi Mesić na suđenju mogao posvjedočiti da Kruljac u ovom slučaju nije učinio ništa protuzakonito, već da je samo izvršavao njegovu zapovijed kao vrhovnog zapovjednika OSRH. Samoj izgradnji ceste prethodio je niz protupravnih radnji u kojima su Batinić i Mišković putem poduzetnicima omogućavali kupovinu općinskog zemljišta po proizvoljno određenim i višestruko nižim cijenama na namještenim i fiktivno raspisanim natječajima. Poduzetnici su pak dalje prodavali po znatno skupljoj cijeni.

Time je Općina Sibinj oštećena za 58,2 milijuna kuna. I njih petorica također su bili u pritvoru, a Rimac i Garić za svoj su izlazak na slobodu morali platiti jamčevinu u iznosima od 5,27, odnosno 1,16 milijuna kuna, što odgovara iznosima protupravne imovinske koristi za koje ih USKOK tereti da su u ovim „poslovima“ stekli. Zanimljivo, Sočković je optužen i za nezakonito posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:47