PREMIJER PRELOMIO

Potvrđeni novi ministri, smijenjen i Hanžek, Plenković: ‘Dobio sam podršku za sve!‘

Prema neslužbenim informacijama, Plenković će predložiti Branka Bačića za resor graditeljstva te Šimu Erlića za resor regionalnog razvoja i fondova EU

Izjava predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o smjeni ministara.
 

 Damir Krajac/Cropix

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu kako je ministra Ivana Paladinu i ministricu Natašom Tramišak odlučio razriješiti dužnosti, a na njihova mjesta predložiti Branka Bačića i Šimu Erlića.

- Nakon sastanaka i konzultacija koje sam obavio u protekla dva dana, a nakon što sam dobio punu potporu Predsjedništva HDZ-a, HDZ-ovih europarlamentaraca i parlamentarne većine, razgovarao sam s ministrom graditeljstva Ivanom Paladinom i ministricom regionalnog razvoja i EU fondova Natašom Tramišak i odlučio sam ih razriješiti dužnosti. Predložit ću tako da Paladinu zamijeni Branko Bačić koji će postati novi potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva. On je čovjek velikog iskustva, s kojim intenzivno surađujem već neko vrijeme. Obnova nakon potresa mora nam biti glavni prioritet - kazao je Plenković.

- Ministricu Tramišak će zamijeniti Šime Erlić, čovjek koji je bio suradnik ministrice i dobro je upućen u tematiku, poručio je premijer.

Plenković je naglasio da je zadovoljan s radom Tramišak i Paladinom, ali da je došlo vrijeme za osvježenje.

Na pitanje o tome zašto Čagalj nije izabrao za ministricu, već Bačića, premijer kaže kako je razgovarao s više ljudi, ali da je njegov konačni odabir na kraju ipak Branko Bačić.

- Kao što su vaši glavni urednici odgovorni za program, tako sam ja odgovoran za Vladu. Bačić je potpuno upućen u sve što radi Vlada, čovjek je velikog operativnog i životnog iskustva te zna točno što želimo ostvariti kada govorimo o obnovi nakon potresa, rekao je.

Na pitanje novinara je li dobio bjanko podršku Predsjedništva HDZ-a i za smjenu ministrice Tramišak, premijer je odgovorio:

- Da, dobio sam potporu za sve. I za Tramišak.

Premijer je naglasio da je kad bira članove svoje vlade najvažnija stvar - povjerenje. O uskoro bivšoj ministrici Tramišak rekao je pak sljedeće:

- Ona nije bila najsretnija što napušta Vladu, ali premijer ima pravo birati svoje suradnike i funkcionirati na način da ima puno povjerenje u svoje suradnike, rekao je premijer.

- Što se tiče Paladine, zajedno smo došli do zaključka da je bolje da on napusti resor, dodao je.

Na pitanje hoće li Nataša Tramišak sada ići u Sabor, Plenković nije dao odgovor, već je samo kazao kako za nju ima plan koji još neće otkriti.

- Očekujem da Bačić puno i vidljivo ubrza obnovu Banovine i drugih dijelova koji su razrušeni potresom, kaže premijer i poručuje da će smijeniti državnog tajnika Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordana Hanžeka.

Plenković je kazao da se smijenjeni ministri imaju pravo obratiti javnosti.

- Živimo u demokraciji. Nismo mi netko tko će utjecati na bilo čije odluke hoće li se obratiti javnosti ili ne - kazao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:24