UZLAZNI TREND

Potvrđeno 139 novih slučajeva zaraze, epidemiologinja Mayer: ‘Nije to malo za nedjelju‘

Preko ljeta smo imali trend stagnacije cijepljenja, međutim, sad očekujemo opet veću zainteresiranost za cijepljenje, kaže Mayer
 Damir Krajac/Cropix

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zbilježeno 139 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirana su 3784 uzorka, neslužbeno doznaje N1.

Prije tjedan dana bila su potvrđena 73 nova slučaja zaraze.

- Nije malo za nedjelju, jest to manje nego radnim danom, ali ako gledamo prijašnje nedjelje, to je porast od 25 i više posto. Idemo prema uzlaznom trendu, kao što je i očekivano. Kako smo imali zadnja dva tjedna porast, i nedjelja je odraz sve većeg broja novozaraženih, rekla je epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer za N1.

Otvaranje zatvorenih dijelova kafića odraz je praćenja trendova ostalih zemalja.

- Idemo u popuštanje mjera, želimo se svi što prije vratiti u staro normalno. Kad se išlo u veliki lockdown, nismo imali cjepivo, a danas imamo više od 50 posto cijepljenih osoba, rekla je Mayer.

Preko ljeta smo imali trend stagnacije cijepljenja, međutim, sad očekujemo opet veću zainteresiranost za cijepljenje i svima će biti u interesu da se što prije vratimo u staro normalno, rekla je.

Epidemiologinja je rekla da su mjere i dalje na snazi.

- Ne znači da će otvaranjem kafića prestati vrijediti sve mjere, rekla je Mayer, dodavši da će i u kafićima nastaviti vrijediti održavanje distance, odvojenih stolova i nošenja maski do stola.

- Vidjet ćemo kakva će biti epidemiološka situacija nakon što se popuste mjere, rekla je o daljnjem popuštanju mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:03