SVI POSTUPCI STOJE

Potvrđeno je: Bosna i Hercegovina neće izručiti Zorana Mamića Hrvatskoj

Nejasno je zašto Ministarstvo pravde BiH o tome još nije izvijestilo Ministarstvo pravosuđa RH

Zoran Mamić

 Antonio Balic/Cropix

Sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da nisu ispunjeni uvjeti (pretpostavke) iz Ugovora o izručenju zaključenog između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske za izručenje potraživanog Zorana Mamića u Republiku Hrvatsku. Prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, ministar pravde BiH u ovakvoj situaciji može samo potvrditi rješenje Suda BiH kojim se molba zamoljene države odbija.

Odgovor je to koji je Jutarnji list dobio od Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine na upit je li tamošnji ministar pravosuđa Josip Grubeša donio odluku o slučaju izručenja Zorana Mamića Hrvatskoj na zahtjev našeg Ministarstva pravosuđa i uprave. Iz BiH su nam, dakle, odgovorili kako ‘‘ministar može samo potvrditi rješenje Suda BiH‘‘, ali ne i da ga je već potvrdio, a onda i poslao takvo rješenje svom hrvatskom kolegi, ministru Ivanu Malenici.

Zakonski rok

Naime, na naše pitanje kada bi odluka ministra Grubeše mogla i trebala biti donesena, odnosno postoji li zakonski rok u kojem to mora biti učinjeno te koji je to rok, odgovoreno nam je sljedeće: ‘‘Prema navedenom Zakonu (Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, op.a.) nije utvrđen rok za donošenje navedenog rješenja‘‘.

Sada je, dakle, potpuno jasno da Bosna i Hercegovina neće izručiti Zorana Mamića, no nejasno je zašto Ministarstvo pravde BiH o tome još uvijek nije službeno izvijestilo hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i uprave, odnosno poslalo im službenu odluku.

Podsjetimo, Sud BiH još je 13. srpnja ove godine dostavio svoju odluku Ministarstvu pravde. Dok odluka BiH o odbijanju izručenja Zorana Mamića ne dođe službeno u Hrvatsku, našim su pravosudnim tijelima praktički vezane ruke u provedbi kaznenih postupaka koji su protiv mlađeg Mamića u Hrvatskoj još uvijek na snazi.

image

Zoran Mamić u drustvu odvjetnika Zdravka Rajića dolazi na sud BiH

Antonio Balic/Cropix

Podsjetimo, Hrvatska je izručenje Zorana Mamića zatražila po više osnova. Jedan je zahtjev zbog izdržavanja kazne zatvora od četiri godine i osam mjeseci, koja mu je dosuđena pravomoćnim rješenjem Vrhovnog suda, odnosno potvrdom dijela odlučujuće prvostupanjske presude Županijskog suda u Osijeku iz 2018. godine, drugi se odnosi na ponavljanje sudskog postupka za ukinuti dio iste te presude suda u Osijeku.

Tu je i zahtjev za izručenje zbog istrage o podmićivanju trojice osječkih sudaca, a kojom je obuhvaćen i Zoran Mamić, te u konačnici i zahtjev za izručenje zbog nastavka kaznenog postupka pred Županijskim sudom u Osijeku u tzv. drugoj optužnici protiv Zdravka i Zorana Mamića i još petorice okrivljenih za nezakonito izvlačenje 144 milijuna kuna iz Dinama, odnosno nanošenje štete klubu od 200 milijuna kuna. Riječ je o optužbama za izvlačenje milijuna iz Dinama temeljem fiktivnih faktura za posredovanja pri transferima većeg broja nogometaša, za navodne isplate dugova igračima, te podjele nepripadajućih odšteta.

Jedna rasprava

U tom je kaznenom postupku održana tek jedna rasprava, i to prije godinu i pol, 3. ožujka 2021. godine, kada je pročitana optužnica, i to tek iz osmog pokušaja jer je u prethodnih čak sedam navrata početak suđenja odgađan. U tom se kaznenom postupku, inače, odbjeglom Zdravku Mamiću sudi u odsutnosti.

Predsjednik sudskog vijeća u ovom predmetu Davor Mitrović, pak, ne može zakazati novu raspravu jer je svjestan da se Zoran Mamić na njoj neće pojaviti, a s obzirom na to da je riječ o kaznenom predmetu u kojem se nijedna rasprava ne može održati bez nazočnosti svih okrivljenika, zakazivanje rasprave u ovakvim uvjetima je besmisleno.

Dok ne dođe rješenje o odbijanju izručenja iz BiH, ni USKOK neće posegnuti za zahtjevom da se i mlađem Mamiću sudi u odsutnosti, tako da sud nema mogućnosti donijeti odgovarajuću odluku. A, kada će to rješenje iz BiH doći, nitko ne zna. Ukratko, suđenje se do daljnjeg ne može nastaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:15