KRAKEN

Potvrđeno je, u Hrvatsku je stigao novi soj koronavirusa: WHO danas proglašava kraj pandemije?

Kraken je nastao u Americi kao produkt spajanja dvaju različitih omikrona

Ilustracija

 Vlado Kos/Cropix/Cropix

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) potvrdio je u petak da je varijanta covida-19 kraken stigla u Hrvatsku, u uzrocima prikupljenim kroz prvu polovicu siječnja zabilježeno je 12 slučajeva, a riječ je o podvarijanti BA.5 koronavirusa.

"Za sada je riječ o blažoj kliničkoj slici nego li kod omikrona, odnosno BA.4 i BA.5 koronavirusa", rekla je epidemiologinja Dijana Mayer.

Iz HZJZ-a poručuju da su mjere opreza i dalje važne, posebno održavanje higijene i pranja ruku, a starijim i rizičnim skupinama savjetuje se izbjegavanje velikih okupljanja u zatvorenim i javnim prostorima. Pozivaju i ljude koji se još nisu cijepili da se dođu cijepiti.

Neke varijante covida-19 brže se šire i zaraznije su, a varijante kerber i kraken nešto su zaraznije jer preuzimaju dominaciju od prethodnih sojeva. Kliničke slike dosad potvrđuju da oni ne uzrokuju teži oblik bolesti.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je u prošli četvrtak kako je u Hrvatskoj vjerojatno već prisutna varijanta koronavirusa Kraken, iako dosad nije bila mikrobiološki potvrđena.

Novi sojevi Kraken i kerber podvarijante su BA.5 koronavirusa, a dosad je poznato oko 75 varijanti tog virusa.

Kraken je nastao u Americi kao produkt spajanja dvaju različitih omikrona. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) kaže kako postoji mogućnost da bi ova varijanta mogla imati sve veći učinak na broj oboljelih od Covida-19 u EU/EEA, ali ne u nadolazećem mjesecu jer je varijanta trenutno prisutna samo na vrlo niskim razinama.

Podsjetimo, Hitni odbor za covid-19 (IHR) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) procjenjivat će u petak situaciju i sva nova globalna saznanja o koronavirusu.

Naime, o aktualnim informacijama ovisit će hoće li IHR predložiti Glavnoj skupštini ukidanje "javnozdravstvenog izvanrednog stanja od međunarodne važnosti", odnosno pandemije, gotovo tri godine od njezina proglašenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 23:38