ODLUČILA VLADA RH

Potvrđeno - pelješki most zvat će se ‘Pelješki most‘: ‘Ime je jednostavno i lako pamtljivo‘

Samo ime Pelješki most već se tijekom priprema i izgradnje uvriježilo među građanima Hrvatske, kaže Oleg Butković

Pelješki most

 Vojko Basic/CROPIX

Most između mjesta Komarna na kopnenoj strani i mjesta Brijest na poluotoku Pelješcu koji spaja krajnji jug s ostatkom države, a prelazi preko morskog tjesnaca širine 2140 metara, zvat će se "Pelješki most" ("Pelješac Bridge" na engleskom), odlučila je Vlada na sjednici u četvrtak.

"Pelješki most preko morskog tjesnaca - Kanala Malog Stona, dug je 2404 metra, a samo ime Pelješki most već se tijekom priprema i izgradnje uvriježilo među građanima Hrvatske, povezujući naziv lokacije, odnosno poluotoka, s prometnom građevinom koja je ključna za povezivanje krajnjeg juga Hrvatske", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obrazlažući odluku.

Ime je jednostavno, lako pamtljivo, jednoznačno i praktički je postalo simbol jedne iznimne vizure i čitavog projekta koji nosi ime Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, istaknuo je.

Pelješki most, naglasio je Butković, fascinantna je građevina koja predstavlja ostvarenje vizije o povezanoj Hrvatskoj, a njegova izgradnja označila je važan korak ne samo na putu boljeg prometnog povezivanja, već i novog razvojnog uzleta Dubrovačko-neretvanske županije.

"Pelješki most je u tehničkom smislu najveći most u Hrvatskoj, a zahvaljujući originalnoj koncepciji i oblikovnoj vrijednosti, koja se stapa sa zaštićenim krajolikom, naći će mjesto među najznačajnijim europskim graditeljskim postignućima našeg vremena", istaknuo je.

Za Dubrovnik, dodao je, most znači bolju prometnu povezanost, za turizam Pelješca, Korčule i cijelog juga Županije znači novu kvalitetu koja je nezamjenjiva.

Ovim projektom ostvaren je značajan iskorak u pogledu razvoja hrvatske infrastrukture, čiji je simbol već više od desetljeća prepoznat upravo pod nazivom Pelješki most, zaključio je Butković.

Plenković: ‘Svi su pozvani na otvorenje Pelješkog mosta 26. srpnja‘

Premijer Andrej Plenković izjavio je na sjednici Vlade u četvrtak da je otvorenje Pelješkog mosta, čija je izgradnja suverenistički potez spajanja hrvatskog teritorija, veliki događaj za Hrvatsku te da su svi pozvani na svečano otvaranje koje će se održati 26. srpnja.

“To je suverenistički potez spajanja hrvatskog teritorija, danas ćemo donijeti odluku o službenom imenu Pelješkoga mosta. Svi su pozvani na taj događaj”, poručio je Plenković u uvodnom govoru na sjednici Vlade.

Istaknuo je da je svečano otvorenje u utorak 26. srpnja veliki događaj za Hrvatsku. Podsjetio je da je projekt izgradnje mosta dugog 2,4 kilometra s pristupnim cestama vrijedan 525 milijuna eura, od čega je 357 milijuna eura nepovratnih sredstava iz fondova Europske unije.

Osvrnuo se na protupožarnu sezonu u mediteranskim zemljama istaknuvši da je ona zaista snažna te dodao da Hrvatska i danas šalje pomoć susjednoj Sloveniji u gašenju požara.

“Jutros je već poletio jedan helikopter, a za 20-ak minuta prema Sloveniji, da pomogne gasiti požar, ide jedan kanader Hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, rekao je Plenković dodavši da je pomoć poslana nakon jutrošnjeg razgovora sa slovenskim premijerom Robertom Golobom.

Osvrnuo se i na jučerašnji sastanak predstavnika Vlade s predstavnicima Zajednice županije, Udruge gradova i Zajednice općina, kojima su predstavljene odluke koje se tiču funkcionalnog povezivanja općina.

“Mislim da je taj koncept dobar. Ministri Malenica i Primorac će imati dodatne konzultacije s vodstvima ovih organizacija”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je jako važno da se naprave iskoraci koji će omogućiti njihovo bolje funkcioniranje, a smatra da su poticaji koje Vlada predviđa kako bi ohrabrila daljnje funkcionalno spajanje, a onda eventualno i stvarno spajanje, dosta izdašni. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2023 08:31