OPET PADA REKORD?

Potvrđeno više od 260 novih slučajeva: U Splitu 103 zaražena, porast i u Zagrebu

Županijski stožeri civilne zaštite objavljuju podatke o novozaraženim osobama na području Hrvatske
Testiranja u Zagrebu
 Denis Lovrovic

Županijski stožeri civilne zaštite počeli su slati prve podatke o novozaraženim osobama na području Hrvatske.

Trenutačno stanje je ovakvo:

Splitsko-dalmatinska županija - 103

Grad Zagreb - 53 nova

Šibensko-kninska županija - 32 nova

Istarska županija - 9 novih

Požeško-slavonska županija - 0 novih

Primorsko-goranska županija - 4 nova

Sisačko-moslavačka županija - 3 nova

Vukovarsko-srijemska županija - 5 novih

Virovitičko-podravska županija - 1 novi

Ličko-senjska županija - 7 novih

Koprivničko-križevačka županija - 1 novi

Osječko-baranjska županija - 2 nova

Brodsko-posavska županija - 18 novih

Zadarska županija - 14 novih

Zagrebačka županija - 12 novih

Međimurska županija - 1 novi

Varaždinska županija - 1 novi


Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Radi se 60-godišnjem muškarcu koji je svoju izloženost ostvario na svadbi održanoj prošli vikend u ivanečkom kraju, blage je kliničke slike i liječi se kod kuće. S navedene svadbe već su sada potvrđena dva pozitivna slučaja (jedan iz naše županije), a čekaju se nalazi za još 7 osoba.

Epidemiološka obrada kontakata s obzirom na broj uzvanika je još u tijeku, a većina gostiju već je stavljena u samoizolaciju pošto je u skladu s Uputama i preporukama za veća okupljanja postojao popis nazočnih osoba i pripadajućih telefonskih brojeva.

Najveći broj uzvanika je iz naše županije, dio je iz Austrije, a nekoliko ih je iz drugih županija. Broj osoba koje se nalaze u mjeri samoizolacije ovime je narastao na 207.

- Aktualni razvoj epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj podsjeća nas još jednom koliko je važno pridržavati se uputa i preporuka koje se već mjesecima komuniciraju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Povratak s područja u kojima u posljednje vrijeme ubrzano raste broj zaraženih, boravak većeg broja ljudi u zatvorenim prostorima te nepotrebni bliski kontakti i okupljanja izravno povećavaju razinu rizika širenja zaraze čime se višestruko opterećuje naš zdravstveni sustav. Pozivam ovim putem na odgovorno ponašanje svakog pojedinca, jer pazeći na svoje zdravlje pazimo i na zdravlje naših najbližih – ističe načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 28 od čega su 4 osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a 24 ih se liječi izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji imamo 94 registrirana slučaja zaraze i dodatnih 13 slučajeva koji nam se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Međimurska županija

U Međimurskoj županiji uzeto je 88 uzoraka, a do sada je ukupno testirano 2.872 osobe. Od jučer su testirane 62 osobe, 61 nalaz je negativan i 1 pozitivan.

U Međimurskoj županiji je s današnjim danom 26 aktivnih slučajeva, svi su bez ili s vrlo blagom kliničkom slikom, u samoizolaciji čime je Međimurje i dalje županija bez lokalne transmisije COVID 19 virusa. U samoizolaciji je 220 osoba. Riječ je o osobama pozitivnim na COVID 19 virus te njihovim kontaktima.

Zagrebačka županija

Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata 12 je novooboljelih osoba od bolesti Covid-19, jedna je osoba izliječena, a trenutačno je aktivno 89 slučajeva zaraze novim koronavirusom, podatci su Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Od početka epidemije koronavirusa na području Zagrebačke županije evidentirano je 345 osoba oboljelih od bolesti Covid-19, do sada je izliječeno ukupno 245 osoba, a 11 ih je umrlo, izvijestio je u petak Županijski stožer civilne zaštite.

Stožer napominje da je riječ o podatcima koje su primili od Županijskoga zavoda za javno zdravstvo u petak do 11 sati, dok Nacionalni stožer civilne zaštite objavljuje podatke dobivene do 14 sati pa zato dolazi do razlike u brojkama.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima osam ispostava na svom području, od kojih svaka obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine. Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u ispostavi Samobor.

Tako su u protekla 24 sata u ispostavama Zaprešić i Samobor zabilježena četiri nova slučaja zaraze, te po jedan novi slučaj u ispostavama Dugo Selo, Jastrebarsko, Vrbovec i Sveti Ivan Zelina, a jedna izliječena osoba evidentirana je u ispostavi Samobor.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

Zadarska županija

U Zadarskoj županiji u posljednjih 24 sata je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, među kojima i jedan liječnik Opće bolnice Zadar, rekli su iz županijskog Stožera.

Novopozitivni na Covid-19 su iz gradova Zadra, Biograda, Nina i Paga te iz općina Bibinje, Kolan, Pakoštane, Pašman, Sukošan i Zemunik Donji.

Dijelom je riječ o obiteljskim kontaktima, a dijelom o mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja tek utvrđuju.

Među novozaraženima je i jedan liječnik Opće bolnice Zadar čiji su kontakti stavljeni u samoizolaciju, rekli su iz županijskog Stožera.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 11 pacijenata oboljelih od Covida-19, od kojih je četvero na respiratoru.

U samoizolaciji je trenutačno 488 osoba, nadzor je istekao za njih 5021, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 250 uzoraka.

Službenici Policijske uprave zadarske u protekla 24 sata evidentirali su četiri kršenja propisane samoizolacije.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 32 osobe oboljele su od zarazne bolesti COVID-19: 28 osoba ima prebivalište na području Šibensko-kninske županije: 16 na području Grada Šibenika, 5 na području Grada Vodica, 3 na području Grad Knina, 2 na području Grada Drniša, te po jedna osoba u Murteru i u Kistanjama.

Četvero novooboljelih trenutno boravi na području naše županije, dok im je prebivalište drugdje. Većina novooboljelih je mlađe životne dobi.
Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 455 osoba: 451 osoba je kontakt oboljelih; 4 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.
U posljednja 24 sata uzorkovana su 134 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 582 obrađena testa danas su 103 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju i to iz Makarske 7, Sinja 2, Vrlike 1, Solina 1, Trilja 2, Jelse 2, Splita 41, Lokvičića 5, Prološca 9, Lovreća 6, Zmijavaca 2, Runovića 4, Podbablja 4, Ciste Provo 3 i Imotskog 14 osoba. Ovo je i rekordan broj zaraženih u SDŽ otkako je počela epidemija.

Od 103 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 35 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1236 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 18 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se dvije osobe nalaze na respiratoru. Dvije osobe se nalaze u karanteni od toga jedan hrvatski državljanin i jedan strani državljanin.

Brodsko-posavska županija

'U protekla 24 sata zabilježeno je 18 novooboljelih na području ove županije. Od tih 18, za devet je vjerojatno mjesto zaražavanja more, a pet su kontakti prethodno pozitivnih osoba, dvije osobe su vjerojatno kontakti, to još istražujemo i za dvije osobe ne znamo gdje su se zarazili', rekao je zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije dr. Damir Mirković.

Osječko-baranjska županija

Na području ove županije u zadnja 24 sata obrađeno je ukupno 217 uzoraka od kojih su dva pozitivna na koronavirus. Obje novozaražene osobe su iz Osijeka, a u dobi su od 20 i 21 godine.

U zadnja 24 sata samoizolacija je određena za 12 kontakt-osoba novooboljelih pa je sada pod tom mjerom ukupno 275 osoba. Kao i prethodnog dana, u Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 18 pacijenata, od kojih su četiri na respiratoru.

Grad Zagreb

U protekla 24 sata u gradu Zagrebu je obavljeno 596 testova i potvrđena su 53 nova slučaja, izvijestio je zagrebački stožer. Još 135 osoba je u samoizolaciji te ih je sada ukupno 1050. Od novozaraženih, 25 su povratnici s godišnjeg odmora, 14 su kontakti ranije oboljelih, za šest se još provodi epidemiološka analiza, pet testova je negativno i tri su importirani slučajevi iz BiH. U Zagrebu je sada 518 aktivnih slučajeva covida-19.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer Koprivničko-križevačke županije izvijestio je da ima jednu novozaraženu osobu, koja je kontakt ranije oboljele osobe. Ukupno je u županiji osam aktivnih te jedna osoba koja ima prebivalište u našoj županiji, a živi u Splitsko-dalmatinskoj. Od toga je pet povratnika s ljetovanja.

Ličko-senjska županija

U posljednja 24 sata na području ove županije 7 je novooboljelih osoba. 1 oboljela osoba s područja grada Novalje. 2 oboljele osobe su s područja općine Perušić kontakti su ranije potvrđene oboljele osobe. 2 oboljele osobe su s područja općine Plitvička Jezera koje trenutno borave u privatnom smještaju u izolaciji na području Zadarske županije. Ostalih dvoje oboljelih su s područja Grada Zagreba i Primorsko-goranske županije te su u izolaciji u privatnom smještaju.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije koronavirusom je zaražena jedna osoba. Riječ je o studentu koji ima blage simptome bolesti, na kućnom je liječenju, a utvrđuje se gdje se zarazio. Broj testiranih u posljednja 24 sata je bio 29 (28 negativnih i jedan pozitivan), a od početka epidemije u VPŽ on je trenutno 2.734. U samoizolaciji se nalaze 63 osobe koje su povezane s trenutno zaraženima.

Vukovarsko-srijemska županija

U posljednja 24 sata u ovoj županiji je pet novih pozitivnih osoba na COVID-19, a jedna osoba je preminula. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 579, od kojih su 436 osoba izliječene, a ukupno je 9 preminulih osoba.

Trenutno je u županiji 27 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 72 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 7386. U samoizolaciji na području županije je 200 osoba.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 316 uzoraka briseva (220 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je 9 pozitivno.

Kod 8 slučajeva radi se o osobama iz mjera samoizolacije i bliski su kontakti već potvrđenih pozitivnih osoba (4 su povezani s objektom za proizvodnju i prodaju mesa, 4 su obiteljski i bliski kontakti). Jedna osoba je dulje vrijeme boravila i vratila se iz srednje Dalmacije.

Izliječena je 1 osoba.

Trenutno je 57 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 164 osoba.

Primorsko-goranska županija

U posljednja 24 sata na području ove županije zabilježene su četiri novozaražene osobe, a tri su osobe ozdravile. Novozaraženi su mlađi ljudi i kontakti od predhodno zaraženih. Samo jedan od njih je austrijski turist koji se već vratio u matičnu zemlju.

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, tri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Jedna osoba je s područja grada Novske, jedna s područja grada Kutine i jedna s područja grada Siska.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji nema novozaraženih. Na posljednjem testiranju bilo je 61 uzoraka, svi uzorci su negativni. Trenutno je aktivno 11 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 10 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 1 osoba je hospitalizirana. U samoizolaciji se nalazi 67 osoba, a ukupno je testirano 4691 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


Podsjećamo, jučer je u Hrvatskoj zabilježeno 255 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1.689. Među njima je 127 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata. U protekla 24 sata testirano je 2397 osoba. Preminulih osoba nema.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 7.329 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 255 u protekla 24 sata.

5.472 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo stotinu šezdeset i osam soba.

Do danas je ukupno testirana 144.521 osoba, od toga 2397 u protekla 24 sata, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:34