ODLUKA BANSKIH DVORA

POTVRDILI: HPB ide Erste banci ili OTP-u, Croatia osiguranje Adrisu ili Poljacima

 Arhiva CROPIX

ZAGREB - U finale natjecanja za preuzimanje Hrvatske poštanske banke (HPB) idu Erste i OTP banka, dok u drugi krug borbe za Croatia osiguranja (CO) idu rovinjski Adris i poljski PZU, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici.

VLADA ODLUČILA TKO IDE U DRUGI KRUG Adris i PZU za Croatia osiguranje, Erste i OTP za HPB

Kako je Jutarnji već pisao, interes za preuzimanjem HPB-a iskazala su tri ponuđača – SG Splitska banka, Erste i OTP, dok je zanimanje za CO-om pokazalo čak 11 ponuđača. No, neobvezujuće ponude za HPB do 4. listopada su podnijeli Erste i OTP, a za CO samo Adris, PZU i slovenski Triglav.

Nakon što su razmotrili ponude, u Vladi su odlučili da se pregovori o prodaji HPB nastavljaju s Ersteom i OTP-om, dok će u privatizaciji CO-a sudjelovati Adris ili PZU. Kada je riječ o Triglavu, stav je Vlade da vodeći slovenski osiguravatelj nema dovoljno novca za preuzimanje CO-a.

Prema podacima koje je na sjednici Vlade iznio zamjenik ministra financija Boris Lalovac, Erste za 99,13 posto dionica HPB-a nudi 149,51 euro po dionici, odnosno ukupno 130,2 milijuna eura, dok se ponuda OTP-a kreće u rasponu od 105,84 do 135,46 eura po dionici HPB-a, odnosno ukupno između 92,2 i 118 milijuna eura. Država u HPB-u prodaje cjelokupan paket dionica koje ima u svom vlasništvu, a od novog se vlasnika očekuje da dokapitalizira banku i osigura nastavak njezina rasta na tržištu. Za obje banke s kojima se nastavljaju pregovori u Vladi ističu kako raspolažu dovoljnim sredstvima za preuzimanjem HPB-a.

Kada je riječ o CO-u, država u najvećem hrvatskom osiguravatelju namjerava prodati veći dio, ali ne i sve svoje dionice. Naime, nakon prodaje određenog paketa dionica i naknadne dokapitalizacije, udio države u vlasničkoj strukturi CO-a iznosio bi između 25 i 30 posto. Vlada očekuje da novi većinski vlasnik CO-a od hrvatskog osiguravatelja napravi vodećeg igrača u regiji.

Ponuda koju je dao PZU govori o cijeni od 900,90 eura po dionici, i to za 50-postotni udio u najvećem hrvatskom osiguravatelju, što znači da bi država od toga uprihodovala 142 milijuna eura. PZU bi potom sa 50 milijuna eura dokapitalizirao CO.

Ponuda Adrisa bazira se na ponuđenoj cijeni od 790,17 eura po dionici, pri čemu rovinjski div želi kupiti 43 posto dionica CO-a. Potom bi uslijedila dokapitalizacija, u koju je, prema podacima Vlade, Adris spreman uložiti 130 milijuna eura.

Odbijena ponuda Triglava govorila je o cijeni dionice od 1.011,81 eura, koju je spreman platiti za 44 posto dionica CO-a, što bi državi donijelo 138 milijuna eura. U dokapitalizaciju je Triglav potom namjeravao uložiti između 67 i 89 milijuna eura.

„Kod HPB-a je glavni kriterij cijena, dok kod CO-a nije važna samo cijena, nego i rast u regiji“, poručio je premijer Zoran Milanović.

Prema Lalovčevim riječima, proces privatizacije HPB-a i CO-a trebao bi dovršiti do kraja godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:50