MINISTAR PRIMORAC

‘Povećanje plaća u javnom sektoru je na stolu za pregovore, tu nema dileme‘

Marko Primorac kaže da će Vlada očuvati gospodarsku stabilnost i pomoći građanima i poduzetnicima paketom mjera koji je u završnoj fazi

Marko Primorac

 Printscreen/HRT

Europska komisija odobrila je hrvatski program državnih potpora tvrtkama pogođenim ruskom invazijom na Ukrajinu. Program vrijedan 437 milijuna eura obuhvaća izravna nepovratna sredstva koja pokrivaju jamstvene premije i jamstva koja pokrivaju dio novih zajmova. Svrha programa jest ukloniti manjak likvidnosti s kojim se suočavaju tvrtke u Hrvatskoj.

Gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a ministar financija Marko Primorac rekao je da je važno očuvati gospodarsku stabilnost te pomoći građanima i poduzetnicima. Vlada će to učiniti upravo paketom mjera koji je u završnoj fazi izrade. Komentirao je stabilan BDP.

- Vjerujem da će prema kraju godine taj rast pomalo usporiti, no danas imamo mnogo razloga za optimizam. BDP je u drugom kvartalu rastao 7,7 posto. To je druga najveća stopa rasta u EU i Eurozoni. Brže od nas je rasla samo Slovenija, a mi smo rasli duplo brže od prosjeka. Prosjek EU-a bio je 4 posto, istaknuo je.

Zahvalio je poduzetnicima i građanima koji su doprinijeli tome svojim radom i rastom.

- Pokazali smo da su i mjere Vlade u ublažavanju svih kriza, od covida, u smislu očuvanja radnih mjesta i pomoći gospodarstvenicima i poduzetnicima bile adekvatne i to ćemo činiti i dalje, rekao je.

- Postoje razni načini da se to promijeni. Trenutno kad smo suočeni s ovakvom inflacijom i najavom recesije u pojedinim državama, moramo prije svega brinuti o očuvanju stabilnosti i pomoći našim građanima i poduzetnicima. Raspravlja se već neko vrijeme o paketu mjera koji je u finalnoj fazi. Možemo reći da ćemo se orijentirati kao što je bilo i najavljeno na naše najugroženije građane, s najnižim primanjima, umirovljenike, ali i na gospodarstvenike, dio javnog sektora, institucije koje moraju poslovati, odnosno nastaviti raditi unatoč povećanju cijena energenata. Brinut ćemo da i bolnice i škole i sve one ustanove koje moraju raditi, rade i dalje. Trenutno tražimo rješenje, doista fino kalibriramo, rekao je.

Rekao je da će mjere stupiti na snagu na vrijeme.

- Trenutno razmatramo pomoć stanovništvu zbog ublažavanja cijena energenata. Također niža cijena za škole vrtiće i bolnice te mikropoduzetnike. Nakon toga bit će utvrđena i cijena za veće poduzetnike, naglasio je.

Vladin prostor za manevar

- Stanje je dobro. Ukupni prihodi rasli su ove godine za 6,5 posto. U kontekstu PDV-a porast je bio 15-ak posto. Prostora ima i mi ćemo u proračunu tražiti način. Imamo mogućnost jedan dio mjera implementirati odmah kroz naše preraspodjele. Za neke dominantnije intervencije morat ćemo ići u rebalans proračuna. Očekujem da će to biti u listopadu, naglasio je.

Cijena plina

- Građani moraju biti svjesni da plaćaju višestruko nižu cijenu od tržišne. HEP je zbog toga već sad izložen određenim rizicima. HEP posluje stabilno, on je javno poduzeće koje je u prethodnim godinama ostvarivalo značajne razine dobiti pa sad ima određene mogućnosti da apsorbira cijelu ovu krizu s kojom se suočavamo i da preuzme dio troškova, rekao je.

Potvrdio je da je povećanje plaća u javnom sektoru na stolu za pregovore.

- Tu nema dilema, svjesni smo činjenica da je došlo do općeg porasta cijena. Očekujem konstruktivne razgovore sa sindikatima, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 05:38