StoryEditor
EPIDEMIJA

POVEĆAVA SE BROJ ZARAŽENIH U OSIJEKU Župan ljutit zbog poteza Virovitičko-podravske županije: 'Postavili su barikade na ceste!'

 
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić
 Screenshot FB

Broj oboljelih u Osječko-baranjskoj županiji u odnosu na srijedu povećan je šest, čime se ukupan broj zaraženih povećao na 32, od kojih je troje na raspiratoru, ali su prema riječim liječnika stabilno i izvan životne opasnosti. Među njima, za sada, nema medicinskih djelatnika KBC-a Osijek koji su zbog ulaska virusa na Pulmologiju završili u samoizolaciji.

Inače, prema riječima ravnatelja osječke bolnice doc. dr.sc. Željka Zubčića u samoizolaciji je 86 djelatnika bolnice, među kojima su i oni koji su posljednjih dana vraćeni sa specijalizacija iz drugih bolnica u Hrvatskoj, kao i djelatnici koji su prošloga tjedna odlazili iz Osijeka u druge dijelove Hrvatske po članove svojih obitelji.

- Sve smo ih poslali u samoizolaciju i oni će se nakon proteka vremena od 14 dana vratiti na posao u svoje timove - rekao je dr. Zubčić, dodavši kako je KBC od ZZJZ 'posudio' kliničkog epidemiologa prof. dr. sc. Josipa Milasa.

Što se tiče pacijenata koji su u utorak došli u bolnicu te nakon trijaže smješteni na intenzivno liječenje na Pulmologiju da bi se naknadno utvrdilo da su zaraženi, pojavila se kuloarska priča kako su tajili kontakte sa zaraženima. No, epidemiolog iz ZZJZ-a Osječko-baranjske županije prof. dr. sc. Karlo Kožul to je demantirao.

- Bože sačuvaj! To su tako teški pacijenti da se od njih jedva izvukla osnovna anamneza, a kamoli da su nešto tajili. Ne znam kako netko može tako što i pomislili. Pacijent koji ide na respirator jedva govori. Ne može se kriviti nijednog liječnika, pa ni osnovnog kliničara koji to radi - rekao je prof. dr. Kožul, koji je najavio kako će za koji dan s radom početi i mobilni tim za uzimanje uzoraka.

- Želimo maksimalno ubrzati i olakšati proces rada na Klinici za infektivne bolesti. Zato pokrećemo mobilni tim koji će odlaziti po potencijalne bolesnike i testirati ih u pokretnom kombiju. To je jedan od najmodernijih načina uzimanja uzoraka u čemu smo među prvim u Europi – rekao je dr. Kožul.

Župan Ivan Anušić demantirao je informacije o tome kako je KBC Osijek postala žarište epidemije, a njegov zamjenik Goran Ivanović izvijestio je kako je Virovitičko-podravska županija doslovno blokirala neke ulaze u tu županiju iz smjera Osječke županije.

- Stavili su čak i neke barikade, što se ne smije raditi. Zabranjuju i dostavu, poštu..., a to se ne može i to ćemo s njima pod hitno riješiti – rekao je Ivanović, dodavši i kako su na sjednici Stožera razgovarali i o tome da bi trebalo preispitati odluku nacionalnog Stožera o zatvaranju tržnica.

 

- Držimo da bi barem trebalo otvoriti one zatvorene dijelove tržnica koji se lakše mogu kontrolirati – kazao je Ivanović.

Što se tiče kršenja samoizolacije, u Osječkoj je županiji zabilježeno šest novih slučajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 02:13