PRVI PUT U HRVATSKOJ

Povijesna transplantacija u KBC Zagreb: ‘Ovakav je zahvat rijetkost i u svjetskim razmjerima‘

Prvi put u Hrvatskoj uspješno izvedena transplantacija pluća kod djeteta te kombinirana transplantacija srca i jetre kod odraslog pacijenta

Ante Ćorušić, Davor Miličić, Miroslav Samaržija, Slobodan Mihaljević, Tomislav Kopjar

 Ranko Suvar/Cropix

U KBC-u Zagreb prvi put u Hrvatskoj uspješno je izvedena transplantacija pluća kod djeteta te kombinirana transplantacija srca i jetre kod odraslog pacijenta, istaknuli su u srijedu predstavnici bolnice.

Četrdesetpetogodišnji muškarac dobio je novo srce i jetru, a 12-godišnji dječak nova pluća. Oba pacijenta dobro se oporavljaju, rekli su liječnici na konferenciji za novinare naglasivši rijetkost ovih zahvata i u svjetskim razmjerima.

Dječak je nekoliko mjeseci živio na respiratoru, a podvrgnut je jednoj od najtežih transplantacija pluća zbog niza komorbiditeta. Riječ je o djetetu kojemu je prethodno bila transplantirana koštana srž. Donor pluća bilo je dijete iz Hrvatske.

image

Milivoj Novak, Hrvoje Silkovski,Toni Matić, Davor Mijatović, Miroslav Samaržija, Željko Kaštelan, Ante Ćorušić, Davor Miličić, Hrvoje Gašparović, Tomislav Kopjar i Slobodan Mihaljević

Ranko Suvar/Cropix

"Pacijent je sada odlično, skinut je sa svih uređaja i ide u proces rehabilitacije", rekao je predstojnik Klinike za plućne bolesti Miroslav Samaržija.

Puni program transplantacije pluća unutar KBC-a Zagreb počeo je prije gotovo dvije godine, a do sada je izvedena 21 transplantacija. Budući da je ovo bilo prvo dijete, zatražena je i potpora liječnika iz Beča, objasnio je Samaržija te istaknuo da je KBC Zagreb jedina bolnica, istočno do Beča i Praga, u kojoj se radi transplantacija pluća.

image

Hrvoje Gašparović, Željko Kaštelan, Ante Ćorušić, Davor Miličić i Miroslav Samaržija

Ranko Suvar/Cropix

Vezano uz odraslog pacijenta, koji je bio podvrgnut kombiniranoj transplantaciji, rečeno je da je bolovao od rijetke nasljedne metaboličke bolesti - amiloidoze. Dijagnoza mu je postavljena 2019., a stanje mu se stalno pogoršavalo, s indikacijom za transplantaciju srca i jetre, koja je bila izvor problema.

"Pacijentu su 4. siječnja uspješno transplantirani organi, počeo se brzo oporavljati i danas se osjeća dobro", rekao je predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila Davor Miličić istaknuvši da je riječ o velikom pothvatu hrvatske medicine.

image

Hrvoje Silkovski,Toni Matić, Davor Mijatović, Miroslav Samaržija, Željko Kaštelan, Ante Ćorušić, Davor Miličić, Hrvoje Gašparović, Tomislav Kopjar i Slobodan Mihaljević

Ranko Suvar/Cropix

Dodao je da su organi su došli iz inozemstva, u organizaciji Eurotransplanta. Srce je stiglo avionom jer je operacija morala započeti u kratkom roku nakon eksplantacije,

Iznio je i podatak da oko 70 posto bolesnika nakon transplantacije srca ima odličnu kvalitetu života, a oko 90 posto "vrlo dobru".

image

Toni Matić, Hrvoje Silkovski, Davor Mijatović i Hrvoje Gašparović

Ranko Suvar/Cropix

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić istaknuo je da je Hrvatska svrstana u sami vrh Eurotransplanta po broju uspješno izvedenih transplantacija solidnih organa.

Od sredine prosinca u KBC-u Zagreb obavljeno je 18 transplantacija, 10 u zadnja dva tjedna prošle godine i osam transplantacija kod sedam pacijenata u prvih osam dana ove godine. Svi su zahvati uspješno prošli.

image

Ante Ćorušić, Davor Miličić, Miroslav Samaržija, Slobodan Mihaljević, Tomislav Kopjar

Ranko Suvar/Cropix

Ovoga mjeseca su bile četiri transplantacije jetre, jedna bubrega i tri srca. To je i jedina ustanova u Hrvatskoj u kojoj se rade transplantacije kod djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:12