POVIJESNI BISER

Povijesnu kulu frankopanskog grada progutala je vatra, a pogledajte kako izgleda nakon 13 mjeseci

Vatru koja je prije 13 mjeseci progutala oba krovišta izazvao je 18-godišnji mladić bacivši opušak na drvenu konstrukciju

Stari grad Novigrad na Dobri

 Robert Fajt/Cropix

Vatra je drvena krovišta na dvjema kulama staroga frankopanskog grada Novigrada na Dobri progutala prije točno 13 mjeseci, a nakon što je u studenom prošle godine obnovljena jedna, danas je specijalnom dizalicom na drugu, jugozapadnu kulu postavljeno i drugo novo krovište. S obližnjim kamenim mostom preko Dobre čini jednu od najprepoznatljivijih vizura Karlovačke županije, te je zasigurno jedna od najpoznatijih slika koje su iz Hrvatske odaslane u svijet s automobilističke utrke "WRC Croatia Rally", s obzirom na to da neposredno uz zdanje prolazi njezina ruta.

image

Stari grad Novigrad na Dobri

Robert Fajt/Cropix

Ukupna vrijednost radova izrade i postavljanja obaju krovišta bila je oko 140.000 eura, Ministarstvo kulture i medija osiguralo je 90 posto potrebnih sredstava, ostalo Karlovačka županija i općina Netretić, a radove je izvela Izgradnja Popovački.

image

Stari grad Novigrad na Dobri

Robert Fajt/Cropix

Inače, kako je utvrđeno u istrazi, vatru koja je progutala oba krovišta izazvao je 18-godišnji mladić bacivši opušak na drvenu konstrukciju. Usprkos intervenciji vatrogasaca, požar je bilo nemoguće suzbiti i zbog jakog vjetra koji je zapuhao.

image

Stari grad Novigrad na Dobri

Robert Fajt/Cropix

Stari grad ima dugu i uzbudljivu povijest iako mu se točna godina gradnje ne zna. Pretpostavlja se da je to bilo davne 1193. godine. U 15. stoljeću došao je u posjed krčkih knezova Frankopana, u čijem vlasništvu je ostao do njihove propasti u "Zrinsko-frankopanskoj uroti" 1671. godine.

image

Stari grad Novigrad na Dobri

Robert Fajt/Cropix

Turci su ga spalili 1543. godine, ali je ubrzo obnovljen. Tijekom godine je dograđivan. Najpoznatiji gost koji je u njemu prespavao bio je austrijski car Josip II. Od 1939. godine je u vlasništvu Banovine Hrvatske. U siječnju 1944. su ga spalili partizani. Od tada grad sustavno propada, a posljednjih desetljeća su rađeni sitni zahvati kako bi se to propadanje usporilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:38