U STRANCI SAMO UKOREN

Povjerenik HDZ-a provalio u porezne podatke svog konkurenta: Isprintao njegov dug i dijelio letak prije izbora!

 Arhiva

ZAGREB - Nakon što su u utorak u Zagrebu raspuštena tri HDZ-ova područna odbora , imenovani su povjerenici koji će do izbora preuzeti nadležnosti tih tijela. Posebno je zanimljiva uistinu nesvakidašnja situacija u jednom od tih odbora, HDZ Stenjavac, piše Novi List.

Naime, viši inspektor u financijskoj policiji, Franjo Verbić, prije dvije godine je iskoristio svoj položaj i neovlašteno ušao u informacijski sustav Porezne uprave kako bi doznao koliki je dug prema državi Antuna Štimca, njegovog protukandidata za mjesto predsjednika temeljnog ogranka Špansko jug.

Verbić je isprintao podatke iz Registra poreznih obveznika o Štimčevom poduzeću V. H. Trade, a iz kojih bilo vidljivo koliko je tada bio njegov dug, i dijelio ih je HDZ-ovcima prije izbora za predsjednika temeljnog ogranka koji su održani 1. lipnja 2010. 'S onima koji su utajili porez državi sigurno ćemo napredovati?' glasilo je Verbićevo pitanje ispisano na letku kojim je želio naštetiti Štimcu, u tom trenutku šefa temeljnog ogranka Špansko jug. Ne zna se je li baš to bila presudna stvar, no Vrbić je pobijedio Štimca i došao na čelo ogranka koji na papiru broji 190 članova.

Međutim, Štimac se nije samo tako pomirio s porazom. Državnom tajniku Ivici Mladineu, ravnatelju Porezne uprave, prijavio je Verbića radi zloupotrebe ovlasti. Službenički sud je Verbića kaznio oduzimanjem od plaće 15 posto u razdoblju od četiri mjeseca, proglašavajući ga krivim za 'težu povredu službene dužnosti'. Viši službenički sud odbio je Verbićevu žalbu i 31. ožujka prošle godine potvrdio kaznu.

No, stranka nije preoštra prema Verbiću, prošao je samo s ukorom.

Sjećam se da su neki saborski zastupnici intervenirali za Verbića i zato je tako blago kažnjen. Logično bi bilo da je isključen iz stranke. A sad je Verbić još i napredovao i imenovan je za povjerenika područnog odbora Stenjevec. Pitam se kakva je to poruka našim članovima kao i biračima, kazao je Štimac za Novi List.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 19:18