PRAVO JAVNOSTI

POVJERENIK ZA INFORMIRANJE NALOŽIO HZMO-u: 'Dajte podatke o povlaštenim penzijama'

Zoran Pičuljan
 Dragan Matić / CROPIX

Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan je u petak 22. studenoga Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) izdao nalog u kojem ih upozorava i nalaže da Jutarnjem dostave tražene informacije o iznosima mirovina bivšeg vojnog ordinarija Jurja Jezerinca i generalnog vikara Vojnog ordinarijata Jakova Mamića, kojima je predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila povlaštene mirovine za “izniman doprinos razvoju Oružanih snaga”.

Međutim, ni četiri radna dana od njegova izričitog naloga od HZMO-a još nismo dobili tražene podatke.

Zaštita podataka

Povjereniku za informiranje obratili smo se prošli tjedan nakon što nam je HZMO, pozivajući se na zaštitu osobnih podataka, uskratio i informacije o iznosima povlaštenih mirovina. Time je HZMO prekršio pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda iz 2014. godine, donesenu na zahtjev Jutarnjeg lista.

Tom je presudom potvrđeno stajalište bivše povjerenice Anamarije Muse da imena uživatelja povlaštenih mirovina i njihovi iznosi moraju biti dostupni javnosti. Presudu je najprije ovaj mjesec prekršila predsjednica RH jer nam je njezin Ured odbio dati imena osoba kojima je dodijelila povlaštene mirovine, a nakon nje i HZMO koji nam je odbio dati iznose tih mirovina.

Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan u ovom je slučaju reagirao iznimno brzo. U nalogu upućenom HZMO-u istaknuo je da se u ovom slučaju radi o potrošnji javnih sredstava koja se isplaćuju iz državnog proračuna te da Zakon o pravu na pristup informacijama propisuje da informacije o raspolaganju tim sredstvima moraju biti dostupne javnosti.

Mjere opreza

I dok mirovinski zavod krši pravomoćnu presudu, iz njega Jutarnjem listu stižu zanimljive neslužbene informacije. Prema njima, čelnici HZMO-a poduzimaju sve kako bi izbjegli odgovoriti na naša pitanja o povlaštenim mirovinama dvojice svećenika. Vrh HZMO-a je oko toga, ističu naši izvori, u tijesnoj komunikaciji s Uredom predsjednice.

U Zavodu su poduzete posebne mjere opreza kako informacije o mirovinama ne bi neslužbeno iscurile u javnost. Vodeći ljudi HZMO-a su, doznajemo, angažirali i odvjetnički ured te ga zadužili da smisli pravni izgovor za uskratu informacija o povlaštenim mirovinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:38