OPTUŽBE ZA NAPASTOVANJE

Povjerenstvo FFZG-a donijelo zaključak u slučaju profesora Roksandića, razgovarali smo s v.d. dekana

Umirovljeni professor emeritus optužbe o seksualnom uznemiravanju studentica demantirao je podugačkim pismom
Drago Roksandić
 Marko Todorov/CROPIX

Povjerenstvo za zaprimanje prijava za spolno uznemiravanje, osnovano na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, donijelo je zaključak da se u slučaju umirovljenog professora emeritusa Drage Roksandića radi o opetovanom i teškom seksualnom uznemiravanju, čime je narušen i ugled Filozofskog fakulteta, prenosi Telegram.hr.

Povjerenstvo smatra kako je najmanje što se može učiniti uskraćivanje korištenja prava koja kao profesor emeritus koristi na Filozofskom fakultetu te ukidanje mogućnosti korištenja fakultetske e-mail adrese, prenosi portal koji je u veljači objavio ime profesora koji je po tadašnjim navodima bio na meti optužbi studentica.

Dr. sc. Drago Roksandić, umirovljeni je znanstvenik Odsjeka za povijest. Optužbe o seksualnom uznemiravanju studentica demantirao je podugačkim pismom u kojemu je osudio svako spolno uznemiravanje i založio se za pravno procesuiranje u skladu s propisima "s punim uvažavanjem ljudskih i građanskih prava te zaštitom ljudskog dostojanstva svih involviranih".

Zamolili smo v.d. dekana Filozofskog fakulteta, Miljenka Jurkovića da potvrdi informaciju o odluci Povjerenstva u slučaju Drage Roksandića.

- Na takvo direktno pitanje ne mogu odgovoriti, a da ne narušavam zaštitu svih uključenih u procese, kako žrtve, tako i počinitelje. Ono što mogu reći jest da je Povjerenstvo koje sam osobno osnovao i koje je po mojim saznanjima jedino na Sveučilištu u Zagrebu, donijelo zaključke o svim prijavama za seksualno uznemiravanje i ja ovdje ne bih želio nijednu izdvajati, a pogotovo ne citirati imena - kaže Jurković.

Dodaje da je kao v.d. dekana postupio točno po naputcima Povjerenstva sastavljenog od stručnjaka i to u svim slučajevima seksualnog uznemiravanja.

- Pritom moram reći da me osobno čudi da se u medijima izdvaja pojedini slučaj imenom i prezimenom počinitelja, čime se ugrožavaju i žrtve i počinitelji. Ono što radi Povjerenstvo i ono što je odluka dekana nisu sudske odluke, nego odluke etičkog karaktera. Dakle, sve što se u medijima piše kao moguće odluke dekana izvršeno je u potpunosti za sve prijavljene slučajeve - kaže Miljenko Jurković.

Na pitanje o koliko je ukupno prijava, odnosno odluka riječ, odgovara kako je Povjerenstvo donijelo šest odluka za šest prijavljenih slučajeva.

- Riječ je o šest posve različitih odluka u rasponu od posve negativnih, preko zaključaka Povjerenstva o neprimjerenom ponašanju koje nema veze sa seksualnim uznemerivanjima, pa do seksualnog uznemiravanja u samo jednom slučaju. Jedini slučaj koji je ozbiljno pozitivno detektiran poslan je Sveučilištu u Zagrebu na daljnji postupak - izjavio je Jurković za Jutarnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 00:12