Krunoslav Jakupčić

Povjerenstvo kaznilo šefa Hrvatskih šuma: ‘Privatnog odvjetnika je plaćao novcem državne tvrtke kojom je upravljao‘

USKOK je još u svibnju 2020. Krunoslava Jakupčića osumnjičio u aferi Krš -Pađene u kojoj je prvookrivljena, Josipa Rimac

Krunoslav Jakupčić

 Damir Krajač/vesna Veselić

Predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je s 20.000 kuna jer je troškove svog privatnog odvjetnika plaćao novcem Hrvatskih šuma. Povjerenstvo je konstatiralo je da je Jakupčić tako zloupotrijebio prava koja kao predsjednik uprave državne tvrtke ima i naložilo mu da navedenu kaznu plati u 10 rata.

Podsjetimo, USKOK je u svibnju 2020. Krunoslava Jakupčića osumnjičio u čuvenoj aferi Krš -Pađene u kojoj je prvookrivljena, bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave, Josipa Rimac. Jakupčića u toj aferi USKOK sumnjiči da je zloupotrijebio položaj i ovlasti direktora Hrvatskih šuma kako bi pogodovao investitorima u Krš Pađene. Istraga oko toga kraka ove velike afere još traje i kako doznajemo - pri samome kraju. Odmah nakon uhićenja u svibnju 2020. Jakupčić je angažirao odvjetnika Vladimira Terešaka da ga brani. Riječ je, napomenimo, o istom odvjetniku koji je branio HDZ na suđenju u procesu za Fimi mediju u kojem je ta stranka pravomoćno osuđena.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv Jakupčića nakon što je Portal Telegram u travnju 2021. objavio dokaze da on odvjetničke troškove u istrazi Krš -Pađene ne plaća sam, već da ih plaćaju Hrvatske šume. Naime, i nakon što je USKOK protiv njega krajem svibnja 2020. pokrenuo istragu, Jakupčić je ostao na čelu uprave Hrvatskih šuma. U očitovanju koje su tijekom ovog postupka dostavile Povjerenstvu, Hrvatske šume su potvrdile da su Jakupčiću plaćale odvjetničke troškove, tvrdeći da on na to kao predsjednik uprave ima pravo.

Međutim, Povjerenstvo je nakon uvida u menadžerski Ugovor koji je Jakupčić potpisao 2017. kad je imenovan na čelo Hrvatskih šuma ustanovilo da on kao šef uprave ima pravo na niz beneficija, ali ne i na plaćanje odvjetničkih troškova u kaznenim postupcima koji se vode pod sumnjom da ih je sam skrivio.

Povjerenstvo nije utvrdilo koliki je ukupni iznos koje su do sad Hrvatske šume platile Jakupčićevim odvjetnicima. Odvjetničko društvo Terešak i partneri odbilo je Povjerenstvu dati taj podatak pozivajući se na odvjetničku tajnu, a isti stav je zauzela i Hrvatska odvjetnička komora kojoj se Povjerenstvo također obratilo.

Portal Telegram je u travnju 2021. objavio da su Hrvatske šume u drugoj polovici 2020. izravno sa svog računa na račun odvjetničkog ureda Terešak i partneri isplatile 43.700 kuna. Međutim, ispostavilo se da je nakon Telegramova otkrića objavljenog u travnju 2021. Jakupčić nastavio od Hrvatskih šuma uzimati novac za troškove svoje obrane, ali na lukaviji način. Tjednik Nacional je u travnju ove godine za to objavio i dokaze- izvode iz računa Privredne banke Zagreb - iz kojih je vidljivo da je tijekom 2021. Jakupčić svoje odvjetničke troškove u istrazi Krš Pađene plaćao sa svog privatnog računa, a zatim tražio da mu Hrvatske šume te iznose nadoknade, što je ta državna tvrtka i učinila. Prema bankovnim izvodima koje je u travnju ove godine objavio tjednik Nacional Jakupčić je 2021. Terešaku plati 84.375 kuna koje su mu zatim Hrvatske šume refundirale. To su dakle iznosi koji su procurili u medije, ali ne znamo pouzdano je li to ukupan iznos koji su Hrvatske šume platile za odvjetničke troškove predsjednika svoje uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:26