SUKOB INTERESA

Povjerenstvo: Marić povrijedio načela djelovanja zbog odlučivanja o kreditu prijatelju Jollyju

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je u petak da je ministar financija povrijedio načela djelovanja
Josip Stojanović Jolly i Zdravko Marić
 Cropix

Ministar financija Zdravko Marić povrijedio je načela časnog, poštenog, savjesnog i odgovornog djelovanja jer se nije izuzeo iz odlučivanja o dodjeli kredita HBOR-a u iznosu od 116,250.000 kuna hotelskoj tvrtki Olympia iz Vodica, u vlasništvu njegova prijatelja Josipa Stojanovića Jollyja.

Odlučilo je to u petak Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Višemilijunski kredit HBOR-a Stojanovićevoj tvrtki odobren je u travnju 2016., a ministar Zdravko Marić tada je, kao i danas, bio jedan od deset članova i predsjednik NO-a te državne banke.

Budući da je riječ o ministrovu dugogodišnjem prijatelju, on se, prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, bio dužan izuzeti iz odlučivanja o dodjeli kredita, ali to nije učinio, nego je, kao i ostali članovi NO-a, digao ruku za kreditiranje Stojanovićeve tvrtke. Kao predsjednik NO-a HBOR-a, Marić je tu je suglasnost i potpisao.

Postupak protiv Marića pokrenut je u prosincu prošle godine zbog sumnje na povredu načela poštenog obnašanja dužnosti, ali i primanje nedopuštenog dara. U medijima je, naime, objavljena Marićeva fotografija sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, održanog u srpnju 2018., kako na stadionu na utakmici Hrvatska - Engleska sjedi na ramenima poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja. Kako je jedna od Stojanovićevih tvrtki sponzor Hrvatskog nogometnog saveza, Stojanović je za medije izjavljivao da je od HNS-a dobio dvije ulaznice na poklon, ali ne i kome je dao drugu ulaznicu. Povjerenstvo je sumnjalo da je ministar Marić primio od Stojanovića ulaznicu na dar, što bi ga dovelo u sukob interesa jer kao dužnosnik ne smije primiti poklon skuplji od 500 kuna. Na sjednici je, međutim, rečeno da je Marić tijekom postupka Povjerenstvu dostavio dokaz da je ulaznicu platio sam (kako doznajemo, elektronički ispis računa), pa je ono odustalo od sumnje na primanje nedopuštenog dara i donijelo odluku o povredi načela poštenog obnašanja dužnosti, za što nije predviđena novčana kazna.

Protiv Marića je u Povjerenstvo stigla i anonimna prijava da je s djecom u ljeto 2018. ljetovao u Stojanovićevu hotelu Olympia u Vodicama, kojem je dvije godine prije toga dodijeljen pozamašan kredit HBOR-a. Stojanovićev hotel se, međutim, oglušio na višekratne zahtjeve Povjerenstva da odgovori je li ministar Zdravko Marić od dodjele kredita do pokretanja postupka ljetovao u tom hotelu i, ako jest, tko je platio račun, pa u nedostatku relevantnih podataka nisu mogli pokrenuti postupak u povodu te prijave.

Na današnjoj sjednici nije prošao prijedlog članice Povjerenstva i izvjestiteljice u Marićevu predmetu Aleksandre Jozić-Ileković, koja je predlagala da se Marića ipak kazni zbog mogućeg sukoba interes. Većina od pet članova Povjerenstva smatrala je da se u njegovu slučaju radi o povredi načela.

Povjerenstvo je utvrdilo da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i saborski zastupnici koji su prešli u njegov klub zastupnika, takozvani "žetončići", prelaskom u njegov klub nisu povrijedili zakon o sukobu interesa. Povjerenstvo, naime, nije našlo dokaze da su za ulazak u Bandićev klub primili neku protuuslugu, pri čemu valja napomenuti da to tijelo ima ograničene zakonske instrumente za istraživanje eventualnih protuusluga.

Povjerenstvo je sa 2000 kuna kaznilo Marinka Galovića, načelnika zamjenika zapovjednika Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, jer stupanjem na dužnost nije prenio upravljačka prava nad tvrtkom Slavonska Posavina, čiji je vlasnik, što je kao dužnosnik bio obavezan napraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:25