‘NEMA NEZAKONITOSTI‘

Povjerenstvo neće pokrenuti postupak protiv Plenkovića, Butkovića, Brnjac i Vučković

U prijavi je navedeno kako su Plenković u ministri u svoje radno vrijeme putovali zemljom i sudjelovali u kampanji za lokalne izbore
Premijer Andrej Plenković
 Damir Krajač/Cropix

Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u petak da neće pokrenuti postupak protiv premijera Andreja Plenkovića i ministara Olega Butkovića, Nikoline Brnjac i Marije Vučković jer nije bilo povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo je odlučivalo hoće li pokrenuti postupak protiv premijera Plenkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture Butkovića, ministrice turizma i sporta Brnjac i ministrice poljoprivrede Vučković jer su, kako je stajalo u neanonimnoj prijavi, u svoje radno vrijeme bili u Splitu i Trogiru, putovali zemljom i time sudjelovali u kampanji za lokalne izbore, te za to trošili proračunske novce.

Izvjestiteljica u tom slučaju Tončica Božić rekla je da su Plenković i ministri bili u Splitu gdje je Plenković sudjelovao u obilježavanju 30. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade "Pauci". U Splitu su, kazala je, Plenković i ministri također razgovarali s gradonačelnikom vezano uz omogućavanje turističke sezone, cijepljenje, poboljšanje infrastrukture i sl.

Božić je rekla da je Plenković sa suradnicima također bio u Rijeci, gdje se sastao s predstavnicima brodogradilišta "3. maj", obišli su gradilište nove bolnice, a u Koprivnici razgovarali o aglomeraciji Koprivnica, izgradnji drugog željezničkog kolosjeka i sl.

"Premijer Plenković je obavljao svoje dužnosničke funkcije i sa sobom vodio svoje suradnike, ministre u Vladi", kazala je.

To što su davali podršku određenim stranačkim dužnosnicima ili potencijalnim kandidatima svoje stranke u tim gradovima tijekom lokalnih izbora nije pitanje za Povjerenstvo za sukob interesa već za Državno izborno povjerenstvo, poručila je Božić.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak ni protiv bivšeg ministra i saborskog zastupnika Tomislava Tolušića, saborskog zastupnika Josipa Đakića i gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:16