SUKOB INTERESA

POVJERENSTVO NEĆE POKRENUTI POSTUPAK ZBOG PREMIJEROVOG PUTA U HELSINKI Pokrenut postupak protiv ministra Marića, i to zbog dvije stvari!

 
Nataša Novaković, Andrej Plenković
 Boris Kovacev, Bruno Konjevic / CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je dvije odluke u postupku protiv premijera Andreja Plenkovića i nekoliko HDZ-ovih dužnosnika vezanu za odlazak Vladinim zrakoplovom u Helsinki.

Prva odluka glasi da su premijer i četvero ministara povrijedili načela djelovanja jer Povjerenstvu nisu dostavili traženu dokumentaciju te su tako postupili nesavjesno, neodgovorno i netransparentno. Ovo je prvi put da jedno tijelo vlasti nije dostavilo baš nikakvu dokumentaciju koju je Povjerenstvo tražilo što je praktički onemogućilo rad Povjerenstva u ovom slučaju.

Zbog nedostave dokumentacije Povjerenstvo ne može donijeti odluku vezano za sam put u Helsinki u studenom 2018. godine, tko je snosio troškove puta, dnevnice i smeštaj jer nije moglo dobiti nikakvu dokumentaciju na temelju koje bi moglo odlučiti.

Povjerenstvo je protiv njih pokrenulo postupak jer je iz informacija objavljenih u medijima steklo saznanja da su oni u studenom 2018. godine putovali zrakoplovom u državnom vlasništvu u Helsinki gdje su kao članovi stranke sudjelovali na kongresu Europske pučke stranke.

Što se tiče samoga puta u Helsinki donesena je odluka da se postupak protiv premijera Andreja Plenkovića, ministra Davora Božinovića, saborske čelnike Gordana Jandrokovića i Željka Reinera, glasnogovornika Vlade Marka Milića te bivše ministre Tomislava Tolušića, Lovru Kuščevića i Nadu Murganić Povjerenstvo nije moglo donijeti nikakvu odluku jer im nije dostavljena tražena dokumentacija

- Godinu dana se dopisujemo, još uvijek nemamo dokumente. Ako dobiju i trenutku kada dobiju, ponovno će otvoriti ovaj predmet, poručila je Nataša Novaković.

Također, donesena je odluka da se protiv ministra Zdravka Marića pokreće postupak i to za dvije stvari. Zbog povrede načela djelovanja u kojem će se ispitati je li Marić povrijedio zakon o sprečavanju sukoba interesa time što se nije izuzeo iz odlučivanja u Nadzornom odobru HBOR-a o dodjeli kredita u iznosu od 116,25 milijuna kuna njegovom prijatelju poduzetniku Josipu Stojanoviću Jollyju. Riječ je o dodjeli kredita u prvoj polovici 2016. godine.

Povjerenstvo je pokrenulo i postupak temeljem fotografije sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji na kojoj Marić sjedi na ramenima poduzetnika Josipa Stojanovića. Utvrđivat će se je li Stojanović ministru platio ulaznicu za utakmicu i podmirio troškove puta i boravka u Rusije, tj. je li miistar financija primio nedopušteni dar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:12