ODLUKA MINISTRA

POVJERENSTVO Odabrano 10 ljudi koji će odlučiti o korištenju marihuane za liječenje

Njihova zadaća je dati preporuku treba li ozakoniti upotrebu indijske konoplje u terapiji oboljelih kojima ona može pomoći
 Davor Žunić/CROPIX

Mjesec dana nakon što je to najavilo, Ministarstvo zdravlja konačno je i osnovalo Povjerenstvo, čija je zadaća dati stručno mišljenje treba li i u nas dopustiti upotrebu marihuane u medicinske svrhe. Ministar Siniša Varga donio je odluku o osnivanju “Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konolje/kanabinoida u medicinske svrhe” u koje je imenovao deset članova, na čelu s doc.dr. Ognjenom Brborovićem s Medicinskog fakulteta u Zagrebu i potpredsjednikom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, inače jednim od zagovornika legalizacije marihuane u medicinske svrhe.

Uz dr. Brborovića, članovi su Vladimir Trkulja sa Zavoda za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. Josip Čulig s Medicinskog fakulteta u Osijeku i Zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”, zatim dr. Slavko Sakoman, doc.dr. Hrvoje Tiljak s Katedre obiteljske medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, kriminalist Dubravko Klarić, savjetnik u Vladi i Uredu za suzbijanje zloporabe opojnih droga, dr. Tea Strbad iz HZZO-a, onkolog iz KBC-a Zagreb dr. Borislav Belev, Marija Pećanac, pravnica iz Ministarstva zdravlja te Saša Bajlo iz Udruge medicinska konoplja.

Zadaća Povjerenstva je istražiti mogućnosti primjene indijske konoplje, odnosno kanabinoida kod oboljelih kojima takva terapija može pomoći u liječenju u okviru zdravstvenog sustava, a u skladu s postojećim znanstvenim dokazima.

Povjerenstvo ima zadaću - izraditi datoteku o činjenicama vezanim uz učinke indijske konoplje, odnosno napraviti detaljnu analizu zdravstvenih učinaka prema raspoloživim znanstvenim činjenicama, zatim razmotriti postojeća rješenja na koji način je osigurana opskrba indijskom konopljom u medicinske svrhe u svijetu, a posebno u članicama EU. Mora razmotriti i pitanje propisivanja kanabinoida u medicinske svrhe na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, ali razmotriti i potencijalne rizike zloporabe indijske konoplje i predložiti mjere za kontrolu i sprečavanje zloporabe te predložiti izmjene zakona na osnovi saznanja do kojih su došli.

Ako se Povjerenstvo složi s tim da i u Hrvatskoj treba, kao što je to u većini članica EU, dopustiti korištenje konoplje za liječenje, vladajući SDP već je ranije najavio da je spreman promijeniti dosadašnju regulativu prema kojoj se sada kazneno proganja i one koji ulje indijske konoplje proizvode za vlastito liječenje nekih od najtežih bolesti poput karcinoma i multiple skleroze. Niti najveća oporbena stranka HDZ ne bi imala ništa protiv legalizacije u medicinske svrhe ako bi to predložila struka. Sve je pokrenuo slučaj Opatijca Huanita Luksetića, oboljelog od multiple skleroze, koji je završio u zatvoru jer je uzgajao marihuanu kako bi proizvodio ulje za vlastito liječenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 07:56