POVREDA OBNAŠANJA JAVNE DUŽNOSTI

POVJERENSTVO POKREĆE POSTUPAK PROTIV PLENKOVIĆA 'Propustio je informirati javnost o formiranju neformalne skupine koja je radila lex Agrokor'

 Goran Mehkek / CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv predsjednika Vlade Andreja Plenkovića jer je javnosti uskratio informacije o formiranju neformalne skupine koja je radila lex Agrokor, prenosi tportal.

Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak i protiv Bože Petrova, dok protiv Davora Božinovića neće biti pokrenut.

Povjerenstvo odlučuje nakon prijave Živoga zida, koji smatra da su obmanjivali javnost o broju sastanaka sa članovima tzv. skupine Borg u Vladi, vezano uz izradu Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, poznatijeg kao "lex Agrokor".

Njihovi se slučajevi mogu svesti pod zajednički nazivnik - Agrokor. Naime, 24. kolovoza Živi zid protiv njih je podnio prijavu Povjerenstvu jer smatraju da su obmanjivali javnost vezano za broj sastanaka koje su u Vladi održali s tzv. grupom Borg o pripremi lex Agrokora.

Povjerenstvo je predmet protiv Plenkovića spojilo s ranijim koji se bazirao na sličnim optužbama.

'Nismo mogli utvrditi da bi odvjetnika Šavorića angažirao Andrej Plenković nego Ante Ramljak. Iz prikupljenih podataka se ne može zaključiti da bi premijer imao saznanja da bi osobe koje su radile u neformarnoj skupini da bi kao podizvođači Alix partnera mogli ostvariti prihode. No moglo bi se razmatrati je li propuštanja formiranja radne skupine i ne obavještavanje javnosti i Vlade o radu neformalne skupine. To bi mogla biti povreda obnašanja javne dužnosti. To su elementi koji su eventualno ostali sporni', kazao je izvjestitelj Davorin Ivanjek koji je potom predložio pokretanje postupka protiv Andreja Plenkovića što je i prihvaćeno, prenosi tportal.

Što se tiče Bože Petrova, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković kazala je kako je razvidno kako je Petrov bio jedan od inicijatora za formiranje grupe Borg te da je aktivno sudjelovao u dogovorima oko izbora vladinog povjerenika za Agrokor toga je potupak protiv njega pokrenut.

Predmet oko aktualnog ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića povjerenstvo je samoinicijativno pokrenulo. Naime, pitaju se je li Božinović u dopisu koji je potpisao dok je bio predstojnik Ureda predsjednika Vlade, propustio izvijestiti o dva sastanka Zdravka Marića vezano za Agrokor. Zaključili su kako nije nužno kao predstojnik morao znati za te sastanke. Predloženo je da se postupak protiv Božinovića ne pokreće.

Ovi su slučajevi aktualizirani krajem kolovoza, kada je u medije isplivao iskaz koji je DORH-u dala Martina Dalić, iz kojeg je razvidno da je odnos državnih dužnosnika i grupe Borg bio intenzivniji nego što se do tada znalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:26