SUKOB INTERESA?

Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Banožića, odbacilo slučaj protiv Zdravka Marića

Povjerenstvo će u postupku utvrditi je li Banožić dodjelom samome sebi na korištenje stana veće kvadrature od one na koju je imao pravo zloupotrijebio prava dužnosnika

Zdravko Marić i Mario Banožić

 CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je danas postupak protiv ministra obrane Marija Banožića jer je sam sebi u centru Zagreba u rujnu 2019. kao Ministar državne imovine dodijelio na korištenje službeni stan od 92 kvadrata.

U postupku će se, kazala je članica Povjerenstva Tatjana Vučetić, utvrđivati ima li Banožić pravo na korištenje stana tolike kvadrature s obzirom na to da su mu supruga i dvoje djece nakon što je on privremeno preselio u Zagreb radi ministarske funkcije ostali živjeti u Vinkovcima.

Banožić kao ministar ima pravo na privremeni smještaj u dužnosničkom stanu do 61 kvadrata, a da s njim dok je na ministarskom mandatu stalno žive supruga i djeca, na svakoga bi člana obitelji dobio po 10 dodatnih kvadrata. Međutim, Povjerenstvo je provjerom utvrdilo da mu supruga i djeca imaju prebivalište u Vinkovcima, te da u Zagrebu nisu prijavili boravište, iz čega zaključuju da Banožić u velikom službenom stanu živi sam.

Postupak protiv Banožića Povjerenstvo je pokrenulo temeljem teksta objavljenog u Nacionalu u kojem se navodilo da je on 2019. dok je bio ministar državne imovine sam sebi dodijelio na korištenje službeni stan veće kvadrature od one koja mu pripada.

U preliminarnom očitovanju koje je Povjerenstvo zatražilo i dobilo od Državnih nekretnina navodi se da je Banožiću po dolasku na ministarsku poziciju dodijeljen službeni stan od 33 kvadrata u Ilici 81 koji je bio neadekvatan, pa mu je rečeno da će uskoro biti na raspolaganju veći stan u Gundulićevoj. Postupak dodjele većeg stana u srpnju 2019. iniciralo je Glavno tajništvo Ministarstva državne imovine na čije čelo je došao Banožić. Da bi se tri državna stana u Gundulićevoj ulici pretvorila u službene stanove za privremeni smještaj dužnosnika, trebalo je najprije donijeti odluku o promjeni statusa tih stanova. Iako po propisima odluku o promjeni statusa državne nekretnine donosi povjerenstvo, tu je odluku 6. rujna, kako je kazala Vučetić Banožić donio Banožić sam, a istog dna je donio odluku da jedan od tri stana čiji je status promijenjen, onaj od 92 kvadrata, dodijeli sebi na korištenje. U uređenje toga stana je država prethodno uložila 165.00 kuna.

Povjerenstvo će u postupku utvrditi je li Banožić dodjelom samome sebi na korištenje stana veće kvadrature od one na koju je imao pravo povrijedio članak 7c Zakona, tj zloupotrijebio prava dužnosnika.

Bolje od Banožića prošao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić. Nakon što je razmotrilo njegov slučaj, Povjerenstvo je odlučilo da protiv Marića neće pokrenuti postupak zbog ljetovanja na jahti poduzetnika Blaža Pavičića. Dva su razloga bila presudna za takvu odluku: Prvi je taj što je Povjerenstvo utvrdilo da Marić ni na koji način nije sudjelovao u odlukama i postupcima vezanim uz Pavičićeve tvrtke, niti je Ministarstvo financija bilo u posebnim odnosima s tvrtkama u njegovu vlasništvu. Drugo, Marić je javno ustvrdio da mu je Pavičić prijatelj, a kad se radi o deklariranom prijateljskom odnosu, kazao je član Povjerenstva Davor Ivanjek, ne može biti riječi o primanju nedopuštenog dara jer su darovi između članova obitelji, rodbine i prijatelj uobičajeni. Prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa svaki predmet ili usluga koje dužnosnik primi, a čija vrijednost premašuje 500 kuna smatraju se nedopuštenim darom, osim ako ih je dužnosnik primio od člana obitelji, rođaka ili prijatelja. Pavičić i Marić su prema javnim izjavama od prošlog ljeta kad je ministrovo ljetovanje na Pavičićevoj jahti dospjelo u medije, prijateljski odnos izgradili nakon Marićeva dolaska na ministarsku dužnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:39