SUKOB INTERESA

Povjerenstvo pokrenulo postupke protiv Plenkovića i Tomaševića, kaznili pučku pravobraniteljicu

Premijer je prijavio da je suprugina godišnja plaća 121.385 kuna, a primila dvostruko manje jer je bila na porodiljnom i roditeljskom
Andrej Plenković i Tomislav Tomašević
 Cropix

Povjerenstvo za sukob interesa danas je pokrenulo postupke protiv premijera Andreja Plenkovića, zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i njegovih zamjenika Danijele Dolenec i Luke Korlaeta te s 4000 kuna kaznilo bivšu pučku pravobraniteljicu Loru Vidović.

Postupak protiv premijera Andreja Plenkovića pokrenut je zbog utvrđenog nesklada u njegovoj imovinskoj kartici. Radi se o tome da je od 2016. do 2018. godine prijavio veća primanja supruge od stvarnih. Prijavio je da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u stvarnosti primila dvostruko manje jer je bila na porodiljnom i roditeljskom dopustu do treće godine djetetova života.

Plenković je propustio u karticu upisati da je supruga naslijedila trećinu parcele u katastarskoj općini Makoše kod Dubrovnika koja ima 759 četvornih metara s kućom od 61 četvorni metar bruto. Supruga mu je, naime, propustila reći da je suvlasnica trećine parcele koju je naslijedila još kao maloljetna nakon smrti oca i nije, kako tvrdi, za suvlasnički udio niti znala jer u naravi tu nekretninu ne koristi.

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića zbog sumnje da je zloupotrebio dužnosnička prava jer je zagrebačkom pročelniku za zdravstvo naložio da u Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak imenuje jednog od donatora njegove gradonačelničke kampanje, dr. Tomislava Lauca.

image
Lora Vidović
Goran Mehkek/Cropix

Lauc je, naime, Tomaševićevu kampanju donirao s 10.000 kuna pa će Povjerenstvo u postupku utvrditi je li zagrebački gradonačelnik zloupotrijebio posebna dužnosnika prava iz članka 7. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo je također odlučilo pokrenuti još jedan postupak protiv Tomaševića i njegovih zamjenika, Danijele Dolenec i Luke Korlaeta zbog toga što su u lipnju ove godine imenovali predsjednika i člana uprave Zagrebačkog holdinga, Nikolu Vukovića i Antu Samodola te predsjednicu NO Suzanu Branko i članove NO holdinga Ratka Bajakića i Damira Topića bez prijedloga zagrebačke Skupštine koja u trenutku toga imenovanja još nije bila konstituirana.

Navedene odluke Povjerenstvo je donijelo većinom glasova.

Povjerenstvo je okončalo postupak protiv bivše pučke pravobraniteljice, Lore Vidović, odlukom da je kazne s 4000 kuna zbog korištenja službenog automobila u vrijeme godišnjeg odmora od 23. srpnja do 16. kolovoza 2019. godine dok je boravila na Visu. Povjerenstvo je odbacilo njezine argumente da je kao dužnosnik prvog reda imala pravo koristiti službeni automobil 24 sata na dan kao i dokaze da je za boravka na Visu odgovarala na službene e-mailove i istupala u medijima, dakle obavljala službene obaveze. Po odluci Povjerenstva, zloupotrijebila je posebna dužnosnička prava iz članka 7. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:23