SUKOB INTERESA

POVJERENSTVO PROTIV PREDSJEDNICE NEĆE POKRETATI POSTUPAK Odlučivalo se i o Bandiću, Krstičeviću, Medvedu, Pupovcu i Obuljen Koržinek

Nataša Novaković
 Davor Pongračić / CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na sjednici u petak odlučilo da protiv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović neće pokrenuti postupak jer nisu utvrdili postojanje okolnosti za utvrđivanje sukoba interesa vezano za boravak u vili na otoku Visu 2017. godine, piše Dnevnik.hr.

U slučaju gradonačelnika Zagreba Milana Bandića predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković rekla je kako je utvrđena zloporaba prava koja mu pripadaju kao gradonačelniku jer su Grad Zagreb i gradska poduzeća sklopili ugovor o zastupanju s odvjetničkim društvom Hanžeković. Predložila je sankciju od 30.000 kuna plativo u 10 rata.

Protiv ministra branitelja Tome Medveda kao ni protiv potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića Povjerenstvo je predložilo da se ne pokreću daljnji postupci.

Povjerenstvo je upozorilo da je Milan Bandić bio u odnosu ovisnosti jer mu je Hanžeković platio jamčevinu od 15 milijuna kuna za izlazak iz pritvora. Nataša Novaković je navela da se odvjetnički ured Hanžeković jedini javio na objavljeni natječaj, a ugovore je potpisao Bandić. Kroz poslovni odnos s Gradom Zagrebom odvjetničko društvo ostvarilo dobit jer je vrijednost potpisanog ugovora 25 milijuna kuna za godinu dana.

Milan Bandić o slučaju se očitovao pismenim putem, a Povjerenstvo će o predloženoj sankciji odlučivati naknadno, piše Dnevnik.hr.

Na sjednicu je došao i Milorad Pupovac koji se očitovao o predmetu kad se 2016., nakon što su Srpskom nacionalnom vijeću dodijeljena sredstva, nije izuzeo iz Savjeta za nacionalne manjine, a bio je interesno povezan sa SNV-om jer je njegov predsjednik. Povjerenstvo će o tome je li Pupovac prekršio zakon jer se nije izuzeo iz glasovanja kasnije glasovati. Članica Tatjana Vučetić predložila je donošenje odluke da je Pupovac prekršio zakon.

Na dnevnom redu je i donošenje odluka o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:39