NAKON DVIJE GODINE

Povjerenstvo se opet bavi glavnim inspektorom obrane

Postupak je pokrenut zbog božićnice i regresa koje je primio na što kao državni dužnosnik nema pravo

Sredinom srpnja Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv generala Drage Matanovića

 Ronald Gorsic/Cropix

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na sjednici održanoj 14. srpnja pokrenulo je postupak protiv generala Drage Matanovića, glavnog inspektora obrane u Ministarstvu obrane, zbog moguće povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Postupak je pokrenut zbog 3250 kuna koje je Matanović primio na ime božićnice i regresa na što kao državni dužnosnik nema pravo. U ovom trenutku nije jasno da li je Povjerenstvo postupak pokrenulo po službenoj dužnosti ili ga je netko prijavio. Prema aktualnoj imovinskoj kartici Matanović prima plaću od 27.911,62 kune te ima ostale mjesečne primitke od 220,49 kuna koji se ne smatraju dohotkom. A primio je i božićnicu od 1750 kuna i regres od 1500 kuna.

Dva stana i dva automobila

Matanovićeva supruga zaposlena je u tvrtki HEP - ODS d.o.o. te radi za plaću od 19.370,36 kuna. Ona još od imovine i imovinskih prava primi mjesečnu naknadu od 2600 kuna. I kod nje je upisana božićnica od 2500 kuna i regres od 2500 kuna. Bračni par Matanović vlasnici su i kuće s okućnicom u Sisku te dva stana u Zagrebu. Glavni inspektor u vlasništvu ima dva auta te brod. Prodajom imovine uspio je uštedjeti 14.500 eura.

Ovo nije prvi put da je Povjerenstvo protiv generala Matanovića pokrenulo postupak. Godine 2021. postupak je pokrenut jer nije u imovinskoj kartici promijenio promjenu iznosa osobnog dohotka. Najnoviji postupak Povjerenstva neki će protumačiti i kao svojevrsnu osvetu prema generalu Matanoviću. Naime, 2021. glavni inspektor je bio je u fokusu javnosti nakon što je ministar obrane Mario Banožić od Inspektora zatražio utvrđivanje zakonitost zapovijedi načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja u slučaju Burčul, u slučaju svečanosti davanja prisege u Požegi i u slučajevima odobravanja korištenja materijalnih sredstava za potrebe predsjednika Republike.

Milanović ga prozvao

Tijekom trajanja inspekcije predsjednik Milanović generala Matanovića prozvao je za nepotizam rekavši da je njegova supruga privremeno postavljena za direktoricu u HEP-u. U MORH-u je to protumačeno kao predsjednikov grub pritisak na glavnog inspektora obrane. Ured predsjednika na kraju je objavio da je inspektorat zaključio da admiral Hranj nije prekršio zakon, a Milanović je nakon toga ustvrdio da nakon tog zaključka više ne može surađivati s ministrom obrane. Ministar Banožić odgovorio je kako tvrdnje Ureda predsjednika nisu točne, ali da nalaz nije moguće objaviti jer je inspektorat na njega stavio oznaku tajnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 13:41