POSTUPAK PROTIV KOTROMANOVIĆA

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo Vargu s 20 tisuća kuna

Osijek, 051114.Sinisa Varga ministar zdravlja posjetio je KBC Osijek gdje se susreo sa upravom bolnice nakon cega je obisao novu salu za koronarografiju vrijednu 10. milijuna kuna.Na fotografiji: Sinisa Varga ministar zdravlja.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix / copyrighted

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u srijedu je s ukupno 20 tisuća kuna kaznilo tehničkog ministra zdravlja Sinišu Vargu, opomenulo njegovog bivšeg zamjenika Marijana Cesarika te zaključilo da je tehnički ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar povrijedio načelo obavljanja javne dužnosti, a protiv tehničkog ministra obrane Ante Kotromanovića će pokrenuti postupak.

Varga je kažnjen zbog dva kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa - jer je kao ministar odobrio 50 tisuća kuna za organizaciju konferencije "Renesansa primarne zdravstvene zaštite" u organizaciji udruge Centar za izvrsnost medicinskih struka (CIMS), te stoga što je kao ministar u KB Dubrava od veljače do listopada 2012. redovito obavljao poslove koji nisu bili edukativne naravi.

Povjerenstvo je zbog slučaja Udruge CIMS - koja je osnovana 2011. godine, a Varga je bio osnivač - ministra zdravlja već kaznilo, no on se žalio Upravnome sudu koji mu je žalbu djelomice uvažio.

Varga je, naime, prije nego je postao ministar, kao ravnatelj HZZO-a prihvatio pokroviteljstvo te konferencije, a Povjerenstvo mu je i zbog toga odredilo kaznu.

No, Upravni sud odbacio je taj dio tumačenja Povjerenstva zbog toga što postupak protiv Varge kao ravnatelja HZZO-a ono nije ni pokrenulo, već samo postupak protiv njega kao ministra zdravlja.

Zbog toga je Povjerenstvo Vargi danas izreklo sankciju od 15 tisuća kuna za vrijeme dok je bio ministar i pokrenulo novi postupak protiv njega, koji se odnosi na vrijeme dok je bio na čelu HZZO-a. Za poslove koje je obavljao u KB Dubrava, pak, kažnjen je s pet tisuća kuna.

Njegov bivši zamjenik Cesarik opomenut je zbog toga što nije sam dao ostavku na mjesto predsjednika Upravnog vijeća HZZO-a. Kao dužnosnik, on nije smio biti član tog vijeća, a Vlada ga, iako je to sam tražio nije razriješila s te funkcije. Cesarik je u očitovanje Povjerenstvu naveo da ne zna zašto Vlada to nije učinila.

Mornar prekršio načela obavljanja javne dužnosti

Za ministra Mornara Povjerenstvo je utvrdilo da je prekršio načela obavljanja javne dužnosti jer nije pravodobno postupio i spriječio da njegov put u Koreju početkom studenoga 2014., plati tvrtka Samsung. Mornar je, naime, ustvrdio da put nije platila država kada je u korejskom hotelu došao platiti račun.

Po povratku u Hrvatsku zatražio je da se Samsungu refundira trošak. Iz toga Povjerenstvo je zaključilo da kao dužnosnik nije primio nedopušten dar, ali i naglasilo kako je trebao znati i provjeriti prije odlaska tko plaća smještaj.

Mornar je danas došao na sjednicu Povjerenstva, kazavši da je kao ministar imao povjerenje u svoje službe te je smatrao da to ne treba osobno provjeravati. "Mislim da tu odgovornost snose službe Ministarstva, a ne ministar"', izjavio je Povjerenstvu.

Povjerenstvo će pokrenuti postupak protiv Kotromanovića

Povjerenstvo je danas odlučilo i da će pokrenuti postupak protiv tehničkog ministra obrane Ante Kotromanovića jer je privatnim zrakoplovom s obitelji putovao na Mali Lošinj i natrag u Zagreb, a račun od 28,5 tisuća kuna platila je tvrtka iz grupe "Jadranka" koja se želi proširiti na uvalu Kovčanje u Malom Lošinju, koja je u vlasništvu države.

Kompleks u Kovčanjima trenutačno koristi Ministartvo obrane RH na čijem je Kotromanović čelu, pa Povjerenstvo smatra da te okolnosti ukazuju na to kako je Kotromanović, kao ministar obrane mogao doći u odnos zavisnosti prema tvrtki koja mu je platila putovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:02