MISTERIJ OKO DOBITKA

POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA 'Ako je Vukšić dobio milijun kuna na lotu, to je u imovinskoj kartici morao prijaviti'

Sredinom prosinca u jednom mediju istaknuto je kako u imovinskoj kartici laburista Branka Vukšića nigdje ne stoji da je na igrama na sreću osvojio oko milijun kuna. Vukšić dobitak nije demantirao
 Goran Mehkek / CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa uskoro bi trebalo donijeti novi Pravilnik o ispunjavanju imovinske kartice za državne dužnosnike.

U tom pravilniku tako bi se trebala naći i decidirana odredba koja bi napokon trebala razriješiti dilemu oko pitanja trebaju li dužnosnici u svoje imovinske kartice navoditi i - dobitak na igrama na sreću. Sredinom prosinca u jednom mediju istaknuto je kako u imovinskoj kartici laburista Branka Vukšića nigdje ne stoji i da je na igrama na sreću osvojio oko milijun kuna. Vukšić je tada odgovorio kako je dužnosnik obavezan prijaviti imovinu koju ima te se zapitao ‘zbog čega bi bio grijeh dobitak na lutriji, čija je tajnost čak i zajamčena’.

Izmjena naputaka

Dan nakon objave te informacije, Vukšić za Jutarnji o tome nije želio pričati jer ‘nije političar da bi odgovarao na ova pitanja’. U Povjerenstvu za sukob interesa kažu kako u obrascima za ispunjavanje imovinske kartice nigdje konkretno ne stoji da se dobici od igara na sreću prijave, no ističu kako bi to dužnosnici u principu trebali napisati.

- Pod točkom 8. postoji dio u kojem stoji da se trebaju navesti primitci koji se ne smatraju dohotkom. Ukoliko je dužnosnik dobio na lotu ili drugim igrama na sreću, to je pod ovom stavkom trebao prijaviti - kažu u Povjerenstvu.

Veći iznosi

Naravno, ističu u Povjerenstvu, ne treba se prijavljivati baš svaki dobitak, odnosno ne onaj koji je manji od 30 tisuća kuna. Isto tako napominju da je važno i vrijeme kada je dužnosnik ostvario dobitak na igrama na sreću. Ukoliko je bio sretni dobitnik prije nego je postao dužnosnik, to je odmah morao napisati u imovinkoj kartici. Ukoliko je to osvojio ove godine, ima još dva dana da to učini. Povjerenstvo će, kako doznajemo, svakako ići u provjeru Vukšićeve imovinske kartice. Zatim će od Vukšića zatražiti očitovanje oko onoga što je prijavljeno i oko onoga što o mogućim nepravilnostima zna Povjerenstvo. Ukoliko se ne očituje, kreće postupak kojim se utvrđuje jesu li sumnje opravdane.

- Čim pokrenemo postupak, znači da imamo vrlo jake dokaze da je dužnosnik pogriješio - kažu u Povjerenstvu.

Ukoliko se pokaže da je dužnosnik pogriješio i da je zatajio dobitak na lotu ili u sportskoj kladionici, uskraćuje mu se dio neto plaće.

Odluka Povjerenstva da je dužnosnik pogriješio objavljuje se u dnevnom tisku. Tu objavu plaća dužnosnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:33