NA TEMELJU PRIJAVE

Povjerenstvo za sukob interesa istražuje nekretnine i prihode šefa Pletera Marijana Marekovića

Jutarnji list dva tjedna pokušava doznati gdje je stan koji je Mareković otkupio, ali ni MORH ni general ne odgovaraju
Marijan Mareković

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je postupak provjere podataka iz imovinske kartice predsjednika Uprave Pletera Marijana Marekovića, i to na temelju prijave u kojoj se upućuje na netočne podatke u smislu navedenih nekretnina, ali i netočne podatke po pitanju unesenih primanja, potvrdilo je jutros Jutarnjem listu Povjerenstvo.

Postupak je za javnost zatvoren, no za očekivati je da će ovo tijelo slijediti proceduru koja je i inače propisana u ovakvim situacijama.

To konkretno znači da će u bazama podataka Porezne uprave i drugih tijela provjeravati prihode dužnosnika te ih uspoređivati s podacima unesenima u imovinskoj kartici, a kad su u pitanju nekretnine, Povjerenstvo tada uglavnom provjerava podatke iz zemljišnih knjiga, a gdjekad je dodatne informacije potrebno tražiti i od zemljišnih sudova.

Osim toga, za provjeru točnosti podataka Povjerenstvo ima mogućnost informacije tražiti i od državnih tijela i institucija, no zasad nije poznato hoće li se obratiti Ministarstvu obrane.

Naime, upravo je od tog tijela 2000. godine general Mareković otkupio stan od 84 kvadrata na području Maksimira za iznos od 173 tisuće kuna, a iako je većina pretpostavila da je riječ o nekretnini na adresi Dobri dol 46, koja je navedena kao službena adresa Marijana Marekovića u trgovačkom registru, na toj adresi nema stana u njegovom vlasništvu, niti se iz povijesnog izvatka vidi da bi u toj zgradi u nekoj fazi vlasnikom nekretnine bilo Ministarstvo obrane.

Osim toga, Jutarnji list je doznao kako Mareković tamo povremeno koristi stan u prizemlju, međutim u prizemlju zgrade ne postoji stan od 84 kvadrata koji bi odgovarao tom opisu.

Jutarnji list dva je tjedna od Marekovića i Ministarstva obrane pokušavao dobiti informacije o adresi stana kojeg je predsjednik Uprave Pletera otkupio od MORH-a, međutim Mareković na upite uopće ne odgovara, a MORH se pak pozvao na GDPR.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:19