ODLUKA

POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA 'Ne pokrećemo postupak protiv premijera, predsjednice i ministra Krstičevića, s kupovinom aviona je sve bilo OK'

 
 Dragan Matić / CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da se ne pokrene postupak protiv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, ali se pokreće postupak u slučaju saborskog zastupnika Milorada Pupovca, javlja N1.

"Navedeni predmet otvoren je temeljem medijskih napisa u kojima je stajalo da je bivša tvrtka Damira Krstičevića u partnerstvu s izraelskom koja je uključena u nabavku borbenih zrakoplova. Dobili smo i prijavu protiv ministra, premijera i Predsjednice u kojoj stoji da je ministar predložio i na suptilan način prisilio sve sudionike u odlučivanju da se kupe 30 godina stari zrakoplovi kako bi sebi i partnerima priskrbio nepripadajuću dobit", rekla je na početku sjednice predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Ministar Krstičević se detaljno očitovao o slučaju. Naveo je da u tvrtkama King ICT, M-San i PP Orahovica nema, niti je imao vlasnički udio, a s obzirom na svoje pozicije prije stupanja na dužnost saborskog zastupnika te ministra branitelja zatražio je mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

"Kako je moguće da spomenuta društva mogu biti ponuditelj na javnim natječajima koje provodi Vlada, Ministarstvo obrane ili neko drugo javno tijelo, po stupanju na dužnost zatražio sam 9. studenog 2016. mišljenje Povjerenstva. U mišljenju je navedeno da nema zapreke da te tvrtke sudjeluju u postupku javne nabave. Isto se navodi da se u cilju zaštite osobnog integriteta upućuje javni dužnosnik Damir Krstičević izuzme iz takvih potencijalnih slučajeva, što sam i učinio", naveo je u očitovanju Krstičević, kazala je Vidaković.

Zagreb, 180518.
Ulica kneza Mutimira5/1.
Sjednica Povjerenstva za odlucivanje o sukobu interesa.
Na fotografiji:  Natasa Novakovic.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX
Nataša Novaković
 

"Da sumiram sve, iz navedenih prikupljenih činjenica, vidljivo je da se u nabavci aviona radilo o pregovorima između Ministarstva i Izraela. Što se tiče samog postupka on je prema nama dostupnim infromacijama proveden transparentno. Što se tiče prijave protiv premijera i predsjednice, bila je načelna, ali nije bilo konkretnih podataka", rekla je Nataša Novaković koja je predložila da se ne pokrene postupak protiv Plenkovića, predsjednice i Damira Krstičevića.

Sljedeća točka dnevnog reda bio je slučaj Bože Petrova protiv kojeg je podnesena prijava koja prema Povjerenstvu nije vjerodostojna i nema dovoljno elemenata za postupanje "jer sama činjenica da je kao predsjednik Sabora sjedio na sastancima o kojima se raspravljalo o Agrokoru nije dovoljna da bi utvrdili da postoji neki osobni interes".

Predloženo je da se u predmetu Bože Petrova ne pokrene postupak jer nema dovoljno elemenata.

Protiv Milorada Pupovca podnesene su dvije prijave zbog mogućeg sukoba interesa. U navedenim prijavama navodi se da je Savjet za nacionalne manjine na sjednici u svibnju 2016. godine Srpskom narodnom vijeću dodijelio iznos veći od 3 milijuna kuna, a s obzirom da je Pupovac član vijeća, prijava se podnijela zbog mogućeg sukoba interesa.

Povjerenstvo je prijave ocijenilo ispravnima i vjerodostojnima. Predloženo je da se pokrene postupak protiv njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2020 18:12