VLADA U PROBLEMIMA

POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA OBRATIT ĆE SE MEĐUNARODNIM INSTITUCIJAMA 'Tijela javne vlasti dužna su bez odgode dostaviti dokaze'

 
Nataša Novaković, Andrej Plenković
 Boris Kovacev, Bruno Konjevic / CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika reagiralo je u ponedjeljak priopćenjem na posljednje izjave kojima su visoki HDZ-ovih i državni dužnosnici tom tijelu spočitnuli nezakonito postupanje vezano uz prošlogodišnji odlazak HDZ-ove delegacije u Helsinki, piše N1.

"Na osnovu više medijskih nastupa u kojima se ukazuje na nezakonitost postupanja Povjerenstva vezano za traženje dokumentacije u predmetu koji se odnosi na predsjednika i dio članova Vlade Republike Hrvatske, u svrhu zaštite integriteta i neovisnosti tijela, potrebno je istaknuti kako je Povjerenstvo postupalo isključivo na temelju ovlasti propisane člankom 39. stavkom 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa da uz zaprimljena očitovanja traži i relevantnu dokumentaciju", tvrdi Povjerenstvo u priopćenju.

Zakonska odredba na koju se Povjerenstvo poziva propisuje da "Povjerenstvo ima pravo pribaviti činjenice i dokaze djelovanjem drugih tijela javne vlasti", a "nadležna tijela dužna su bez odgode, na njegov zahtjev, dostaviti zatražene obavijesti i dokaze". Pritom ponovo upozoravaju kako tijela javne vlasti imaju zakonsku obvezu Povjerenstvu na zahtjev dostaviti tražena očitovanja i dokaze.

"Ovakvi medijski istupi stoga su pravno neutemeljeni te Povjerenstvo smatra da ne doprinose borbi protiv korupcije, o čemu će se konzultirati s relevantnim međunarodnim institucijama", stoji u priopćenju Povjerenstva.

Podsjetimo, Povjerenstvo je u više navrata od Vlade, nekoliko ministarstava i HDZ-a tražilo da im se dostave putni nalozi za dužnosnike koji su na skup u Helsinkiju putovali vladinim zrakoplovom, u pratnji predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića koji je, uz sudjelovanje na summitu EPP-a, tada imao i bilateralne obveze u Finskoj.

Tražene dokumente nisu dobili, tek pisano očitovanje premijera i ministara, a iz HDZ-a im je stigao tek ukupan iznos troškova smještaja u Helsinkiju, bez posebne specifikacije. HDZ je tako u pisanom očitovanju naveo da je stranka troškove smještaja svojih članova koji su putovali na skup pučana u Finskoj platila 34.009,93 kune, troškove avionskih karata onih koji su letjeli komercijalnim letovima 40.717,00 kuna te dnevnice 10.664,08 kuna, sve zajedno 85.391,01 kunu. Međutim, nisu to potkrijepili ni jednim jedinim dokumentom.

Povjerenstvo ipak nije odustalo i prošlog je tjedna otvorilo postupak protiv Plenkovića, potpredsjednika Vlade Davora Božinovića i troje bivših ministara Tomislava Tolušića, Lovre Kuščevića i Nade Murganić.

Premijer Andrej Plenković poručio je prije tjedan dana da Povjerenstvu za sukob interesa više neće dostavljati nikakve dokumente o svom putu u Helsinki jer su im iz Vlade sve što su tražili i dostavili.

Objasnio je kako su Povjerenstvu za sukob interesa iz Vlade "doslovno objasnili i nacrtali o čemu se radi".

"Ali ako ljudi u Povjerenstvu, a većina njih su pravnici, ne razumiju, ne shvaćaju, nemaju iskustva ili su pod pritiskom dijela medija da drže u eteru nešto, ima li tu nešto čudno? Nema ništa. Mi smo rekli da će hotel i dnevnice platiti HDZ i to je tako. Bio bi problem da su naplaćene dvije dnevnice, a nisu", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:14