NEMA DOKUMENTACIJE

POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA POKRENULO POSTUPAK PROTIV PLENKOVIĆA I MINISTARA Vladinim avionovom putovali na kongres Europske pučke stranke

 
Andrej Plenković
 Srđan Vrančić / Hanza Media

Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak o Andreju Plenkoviću i ministrima zbog nedostavljanja dokumentacije o putu u Helsinki, i to na temelju članka 5 koji se odnosi na kršenje načela obnašanja dužnosti, javlja N1 televizija.

---------------------

U tijekiu je sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koja bit trebala donijeti odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivše ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić te bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića.

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa prošle godine je otvorilo postupak jer je izaslanstvo HDZ-a putovalo vladinim zrakoplovom u Helsinki gdje se održavao kongres Europske pučke stranke.

Zbog nepotpunih informacija Povjerenstvo ne može odlučiti o pokretanju ili nepokretanju postupka o meritumu puta u Helsinki, međutim predlažu da se pokrene postupak zbog povrede dužnosti jer nisu dobili svu dokumentaciju, prenosi N1.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković izvjestila je, naime, da Povjerenstvo nakon niza dopisa nije dobilo putne naloge za članove Vlade i HDZ-a za put u Helsinki.

HDZ tvrdi da je platio 85 tisuća kuna smještaja, puta i dnevnica, no ne pojašnjavaju kome, niti su dostavili putne naloge. Od dužnosnika koji su putovali vladinim avionom, neki su javili da im je putni nalog izdala Vlada, neki ministarstvo i tvrde - nije bilo na trošak državnog proračuna.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković primjerice tvrdi da mu je putni nalog izdao i isplatio HDZ. Niti jedan putni nalog nije dostavljen Povjerenstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:11