SPORNO IMENOVANJE

Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupak protiv zamjenika splitskog gradonačelnika Kuzmanića

Postupak je pokrenut zbog imenovanja koje je proveo, a bez prethodnog prijedloga predstavničkog tijela, objašnjeno je

Antonio Kuzmanić, Ivica Puljak i Bojan Ivošević

 Bozidar Vukicevic/CROPIX

Povjerenstvo za sukob interesa odlučilo je u petak da neće pokrenuti postupak protiv splitskog gradonačelnika Ivice Puljka, ali hoće protiv njegova zamjenika Antonija Kuzmanića jer je on potpisnik zaključka o imenovanjima bez prethodnog prijedloga predstavničkog tijela.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković pojasnila je kako je prijedlog o imenovanjima umjesto od predstavničkog tijela, odnosno splitskog Gradskog vijeća, došlo od (izvršne vlasti) grada, to nikad nije došlo na dnevni red i nikad nije ostvareno na Gradskom vijeću. Dakle, imenovane su osobe u nadzorne odbore bez odlučivanja predstavničkog tijela, a imenovao ih je zamjenik gradonačelnika Kuzmanić.

Stoga je protiv njega pokrenut postupak, sukladno članku 15. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, zbog imenovanja koje je proveo, a bez prethodnog prijedloga predstavničkog tijela, pojasnila je.

U slučaju bivšeg petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića pokrenut je postupak s obzirom na to da je trgovačko društvo "Titan Commerce" u vlasništvu članova njegove obitelji poslovalo s dva trgovačka društva u vlasništvu grada Petrinje, a on je bio u njihovoj skupštini.

Naime, tvrtka "Titan Commerce" poslovala je s gradskom tvrtkom "Privreda" iz čega proizlazi mogućnost da je došlo do zloporabe poslovnih ovlasti pa je stoga predloženo pokretanje postupka.

Povjerenstvo je donijelo odluku o pokretanju postuka protiv župana Zadarske županije Božidara Longina zbog sumnje u povredu članka 27. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, odnosno nepotpunost podataka navedenih u imovinskoj kartici u odnosu na podatke dobivene od drugih državnih tijela.

Radi se o nekretninama, odnosno dvama stanovima koji se vode na njegovu suprugu, kao i na neprijavljene prihode ostvarene iznajmljvanjem.

Vezano uz slučaj intendantice zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Dubravke Vrgoč, Novaković je rekla kako nema nikakvog privatnog interesa da bi Povjerenstvo moglo o tome odlučivati. Radi se o situaciji u kojoj nema osobe povezane s njome ni na koji način i zbog toga je odlučeno da se postupak ne pokrene, dodala je.

Povjerenstvo je također odlučilo ne pokrenuti postupak protiv ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do 1. siječnja 2021. Matilde Copić vezano uz dodjelu potpore jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG), a na koju, kako je utvrđeno, nije imala utjecaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:36