ŠESTOSATNA SJEDNICA

POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA ZASJEDALO ČITAV DAN PA OBJAVILO 'Marić i Dalić su povrijedili načela obnašanja javne dužnosti!'

 
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić i bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić zbog načina na koji su sudjelovali u rješavanju krize u koncernu Agrokor povrijedili su odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Oboje su povrijedili odredbe petog članka toga Zakona koji propisuje načela kojih se dužnosnik obavezan pridržavati kako bi sačuvao svoju vjerodostojnost, političku odgovornost i javnost u djelovanju i za čije kršenje nije propisana novčana kazna. To je sukus rekordno duge, sedmosatne sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. I Marić i Dalić su svjedočili pred Povjerenstvom i odgovarali na pitanja članova toga tijela.

Povjerenstvo je većinom glasova odlučilo da je ministar financija Marić sudjelovanjem na sastancima s predstavnicima Agrokora, kao i na sastancima radne skupine za izradu zakona poznatog kao lex Agrokor, propustio zaštititi vlastitu vjerodostojnost u obnašanju javne dužnosti, tj. povrijedio je načela javnog djelovanja. Naime, zbog činjenice da je do ulaska u Vladu u veljači 2016. bio izvršni direktor u koncernu Agrokor, Marić se prema ocjeni Povjerenstva bio dužan izuzeti s tih sastanaka ili na njih poslati državnog tajnika.

Povjerenstvo je protiv Marića pokrenulo postupak u siječnju ove godine, a u svibnju je donijelo odluku da nije prekršio odredbe Zakona o sukobu interesa. U to je vrijeme Povjerenstvo znalo samo za dva Marićeva sastanka s predstavnicima Agrokora - 26. ožujka 2017. u Vladi i 3. ožujka iste godine u četiri oka s Ivicom Todorićem i izvan zgrade Vlade. Tada je Marić uvjerio Povjerenstvo da se na tim sastancima držao 'pasivno', tj. nije predlagao nikakva rješenja za Agrokor ni sudjelovao u donošenju odluka, a na sastanak u četiri oka je, kako je govorio, otišao po nalogu premijera Plenkovića. Ostale sastanke je prešutio.

Iskaz USKOK-u

Nakon što je u ljeto ove godine u javnost 'iscurio' iskaz bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić USKOK-u, iz kojeg je postalo razvidno da je Marić sudjelovao na ukupno tri sastanka s predstavnicima Agrokora, kao i da je sudjelovao u osnivanju radne skupine za izradu lex Agrokor, da je jednog od članova te skupine Tončija Korunića i osobno predložio te da je zatim sudjelovao na sastancima te radne skupine, kao i u izboru Ante Ramljaka za izvanrednog povjerenika u Agrokoru, Povjerenstvo je odlučilo obnoviti postupak protiv njega.

Ante Ramljak je u pisanom očitovanju poslanom Povjerenstvu ustvrdio da je Vlada upravo Zdravka Marića uz Martinu Dalić odredila za operativne kontakte s radnom skupinom u javnosti poznatijom pod nazivom 'Borg'. Marić je, međutim, pred Povjerenstvom i u ponedjeljak ponovio da nije povrijedio Zakon o sukobu interesa jer na sastancima vezanim uz krizu u Agrokoru nije predlagao rješenja niti sudjelovao u donošenju odluka već samo odgovarao na pitanja kad se to od njega tražilo. Posebno je zatečen po njemu 'neistinitom tvrdnjom' da je bio zadužen za operativni kontakt između Vlade i radne skupine.

Martina Dalić je po odluci Povjerenstva prekršila čak tri odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Ogriješila se o načelo javnosti u radu javnih dužnosnika jer ni nakon 24. travnja 2017., kad je Vlada objavila da priprema lex Agrokor, a ni nakon stupanja na snagu toga zakona, unatoč višekratnim pitanjima predstavnika javnosti nije želja odgovoriti tko su članovi ekspertne skupine za izradu lex Agrokor. Povrijedila je načelo odgovornog postupanja u obavljanju dužnosti jer je Vladi predložila Antu Ramljaka za izvanrednog povjerenika, iako je znala da je Ramljak sudjelovao u izradi zakona.

Povrijedila je i načelo vjerodostojnosti u obnašanju javne dužnosti jer ni deset mjeseci od stupanja na snagu lex Agrokor, u veljači ove godine članovima saborskog Odbora za gospodarstvo nije željela iznijeti imena članova radne skupine za izradu toga zakona. Da u javnost nije procurila e-mail prepiska članova radne skupine, pitanje je, naglasila je jedna članica Povjerenstva, bi li javnost do danas doznala da su ljudi koje je Ramljak angažirao kao članove kriznog menadžmenta i koji su kasnije sklopili ugovore o savjetovanju s AlixPartnersom sudjelovali u pisanju lex Agrokor.

Štitila proces

U opširnom iskazu Dalić je uz ostalo tvrdila da je inzistiranje na imenima osoba koje su sudjelovale u izradi zakona bilo interesno motivirano, da je dolazilo 'od onih koji su željeli ugroziti proces restrukturiranja', 'srušiti Vladu' i stvoriti pretpostavke 'za novo miješanje karata', te da je njezina zadaća bila politički štititi taj proces 'koji je iz svih smjerova napadan'. Ustvrdila je da su i državna tijela podlegla atmosferi 'javne hajke', optužila Povjerenstvo da postupak protiv nje temelji na objavama jednog medija čiju vjerodostojnost nisu provjeravali te zatražila izuzeće predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković jer je u Povjerenstvo došla iz HUP-a, udruge koju je utemeljio Ivica Todorić, koji je i počasni predsjednik HUP-a.

Novaković je, međutim, njezin zahtjev za izuzećem ocijenila neutemeljenim. Pojasnila je da je 1993., kad je Todorić osnovao HUP, ona još bila u studentskim klupama, da Todorića nikad nije osobno upoznala i da nema nikakve veze s njim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:12