AGENT KOLEGA

POVJESNIČAR I ŠEKSOV BIOGRAF 'Odnos njega i UDBA-e je jako kompliciran...'

 
Vladimir Šeks
 Goran Sebelic / CROPIX

Ivica Miškulin, povjesničar i osobni biograf Vladimira Šeksa za N1 je govorio o suradnji bivšeg šefa Sabora s UDBA-om o kojoj se već neko vrijeme polemizira u javnosti.

Pismo Josipa Perkovića iz zatvora u Munchenu prvi je pisani trag kojim Perković optužuje Vladimira Šeksa da je bio suradnik UDBA-e?

- Moj cilj nije nekritički braniti Šeksa, nego upozoriti da se dokumenti tendenciozno izvlače i maliciozno koriste, rekao je odgovarajući na upit o pismu što ga je Josip Perković uputio iz zatvora u Muenchenu, a u kojemu optužuje Šeksa da je bio suradnjik UDBA-e.

- Ovo je četvrto pismo Perkovića. Treba istaknuti da ono pokazuje sindrom "uvrijeđene sobarice". On drži Šeksa odgovornim za svoju dugogodišnju kaznu zatvora. On je i ranije pisao Šeksu, 1996. rekao mu je kako bi trebao odgovoriti na članak u Nacionalu koji ga dovodi u vezu s UDBA-om. Kojem Perkoviću sad vjerovati? On bi mogao reći kakav je bio odnos Šeksa i Službe državne sigurnosti. Samo je pismo prepuno logičkih nedosljednosti i implikacija najnižeg tipa. Šeks je surađivao s mnogim organizacijama za ljudska prava. Znači li to da je surađivao sa zapadnim obavještajnim službama, CIA-om? Drugi ključ za razumijevanje pisma je odnos Perkovića i njegovog odvjetnika Nobila. Mediji opsesivno kritiziraju sve što Šeks radi ili je radio, često i falsificiraju, odnosno da potpuno tendencionzno donose jedan povijesni dokument, pojasnio je Miškulin, izvanredni profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Na upit da jasno odgovori je li Šeks bio suradnik jugoslavenskih tajnih službi, odgovorio je za N1:

- Ne dovodim u pitanje pravo medija da tematiziraju delikatne dijelove prošlosti Vladimira Šeksa. Samo uočavam patološku opsesiju da se njegov odnos sa Službom državne sigurnosti predstavlja u negativnom svjetlu za njega. Taj odnos je iznimno kompliciran. Perković je naložio da se sva dokumentacija o Šeksu uništi u vrijeme demokratskih promjena. Šeks je pokušao 1971. dovesti na optuženičku klubu Službu državne sigurnosti. Da je uspio u tome, bio bi prvi dužnosnik koji je imao presudu protiv Službe.

Pula, 130317.  
U Domu hrvatskih branitelja Vladimir Seks je promovirao svoju knjigu: 1991. Moja sjecanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat.  Knjigu su uz samog autora predstavili Nevio Setic, Ivica Miskulin i  Dinko Cutura.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX
Ivica Miškulin

- Ako je točno ono što Perković govori, da Osijek nije imao boljega, zar bi Služba državne sigurnosti dopustila da se njen najbolji suradnik dovede na optuženičku klupu i osudi?, pita Miškulin. Na pitanje jesu li posljedice njegovog operativnog djelovanja bila direktna uhićenja, Miškulin je rekao da treba biti iznimno oprezan kad se pristupa dokumentaciji Službe državne sigurnosti. Odgovorio je i na upit o Perkovićevim tvrdnjama da je provodio istragu Šeksa zbog Tuđmanove sumnje da će rušiti ustavni poredak u RH.

- Perković nije provodio istragu nego je prisluškivao razgovore Šeksa 1990. i 1991. zato što je Šeks bio kritičan prema politici neprovociranja JNA u Slavoniji koja je bila credo Tuđmana do 1990. Krug ljudi oko Tuđmana je vidio u Šeksu desničara, radikala i "proustaški element". To je sve iskonstruirano, ali ne tako da se plasira čista laž nego da se jedan segment onoga što se dogodilo prezentira javnosti na drugačiji način, objasnio je.

Miškulin je također iznio procjenu kakva je politička moć Vladimira Šeksa danas.

- To je čovjek na kraju političke karijere, nemojte precjenjivati njegovu moć. Pametan vođa političke stranke se ne bi lišio savjeta osobe poput Šeksa. Karamarko je to platio, Plenković to neće učiniti.

Otkrio je da Vladimir Šeks namjerava objaviti nekoliko knjiga memoarskih zapisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:26