'PREDSJEDNIK'

POVJESNIČARI O SERIJI O TUĐMANU Marijan: 'Bolje od očekivanja'; Klasić: 'U seriji se mnogo stvari prešućuje, očito se opet gradi kult ličnosti'

 
Franjo Tuđman
 MARIA BASTONE / AFP

“Predsjednik” - naziv je dokumentarno-igrane serije o prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu koju je HRT počeo prikazivati ovog tjedna. Autori ovog serijala od deset epizoda su novinar Gordan Malić te bivši TV urednik i nekadašnji Tuđmanov savjetnik za medije Miljenko Manjkas.

U prvoj epizodi, koja je prikazana u ponedjeljak u prime timeu, o Tuđmanu su govorili neki od njegovih najbližih suradnika - Mate Granić, Ivić Pašalić, Vesna Škare Ožbolt, Andrija Hebrang... Tuđmana su u seriji komentirali i Ivo Banac, novinar Darko Hudelist, bivši američki veleposlanik u Zagrebu William Montgomery...

Igrani dijelovi

A što o dokumentarcu “Predsjednik” misle povjesničari?

- Gledao sam prvu epizodu, ispalo je bolje nego što sam očekivao. Nije mi bilo dosadno pa mislim da to dosta govori o njezinoj kvaliteti - komentirao je povjesničar Davor Marijan. Kaže kako bi neke stvari možda napravio drugačije, ali da svatko ima pravo na svoje mišljenje.

- Serija je očito rezultat ozbiljnog istraživačkog pristupa, imali smo prilike čuti različita mišljenja nekih Tuđmanovih bliskih suradnika koji danas ne bi ni sjeli jedan pored drugoga. A to je jedan pokazatelj da je Tuđman oko sebe uspio okupiti jedno šaroliko društvo, ljude različitih svjetonazora, koje je dobro uspijevao držati pod nadzorom - kazao je Marijan. Što se tiče igranih dijelova u dokumentarcu, ističe kako je dobro što u njima nije bilo dijaloga, jer to u nekim ranijim serijalima nije bilo uspješno napravljeno.

Povjesničar Hrvoje Klasić prvu je epizodu komentirao s ogradom s obzirom na to da slijedi još devet epizoda.

Zagreb, 211211.
Hrvoje Klasic, profesor na filozofskom fakultetu.
Foto: Dragan Matic / Cropix
Dragan Matić / CROPIX
Hrvoje Klasić

- Poslužio bih se starom izrekom da nije važno samo ono što se kaže, nego i ono što se prešuti. Dakle, puno stvari koje su rečene u ovoj prvoj epizodi stoje, a o mnogima bi se dalo diskutirati kao što je, primjerice, sloboda medija. Po meni je ključno to što ima puno stvari koje se prešućuju. Kao povjesničar u tome vidim jedan od glavnih mehanizama revizionizma, da se ističu samo one stvari koje vam idu u prilog, a da se zanemaruju one koje vam ne idu u prilog. Moja glavna zamjerka je da nije izbalansiran odnos kritičara i bliskih suradnika Franje Tuđmana. U zadnjih 30 godina bilo je toliko kritika o stvaranju kulta ličnosti Josipa Broza Tita kao bezgrešnog političara i velikog vojskovođe, žao mi je da u 21. stoljeću u demokratskom društvu očito neki imaju potrebu graditi novi kult ličnosti i kako je to u seriji rekao bivši veleposlanik Montgomery - kult ličnosti imitatora Josipa Broza Tita - kazao je Klasić.

Na seriju se osvrnuo i povjesničar Josip Jurčević.

- Nisam gledao seriju, ali sam sa zanimanjem pročitao intervju s gospodinom Malićem, koji je jedan od autora serije, a u kojem je on objašnjavao motive i razloge zašto se upustio u taj projekt. Načelno, ne gledam takve stvari jer je to jedan vid agitpropovštine, i to inače nikad ne bi ugledalo svjetlo dana. To što HRT producira je gubitak vremena, novca poreznih obveznika i manipulacija činjenicama i interpretacijama - kazao je Jurčević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 19:39