FEŠTA U OSIJEKU

POVRATAK IZ ZATVORA Škoro i Mate Bulić koncertom će u nedjelju dočekati Glavaša

Glavaš inače još nije oslobođen optužbe za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991.
 CROPIX

Branimir Glavaš u Hrvatsku se vraća u nedjelju. Tim povodom Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata organizira mu koncert dobrodošlice na osječkom Trgu slobode s početkom u 19 sati.

U ime Koordinacije to nam je potvrdio Miljenko Kolobarić, šef osječke Hvidre i član HDSSB-a.

- To je naša gesta zbog povratka generala Glavaša u Hrvatsku i Osijek kojom mu želimo iskazati dobrodošlicu. Zatražili smo dozvolu Grada za koncert na trgu, a ugovorili smo i alternativan prostor u dvorani Zrinjevac ako bi bilo padalina. Nastup na koncertu potvrdili su Miroslav Škoro, Mate Bulić, Stjepan Jeršek Štef, Šima Jovanovac... - izvijestio je Kolobarić.

Kolobarić ne vidi ništa sporno u tome što će se pjesmom i koncertom slaviti Glavašev povratak, premda on još nije oslobođen optužbe za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

- Ovo je početak puta na kojem će general Glavaš biti oslobođen svih optužbi jer on nije počinio niti zapovjedio nikakve zločine. Njemu je suđeno politički, kao i generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koji su u konačnici oslobođeni, a tako će biti i s njim. Što se tiče zločina, ja sam uvijek za to da se one koji su ih počinili i tako ukaljali Domovinski rat i državu najoštrije osudi, bez obzira na to o kome je riječ. No, Glavaš za zločine nije kriv niti ih je počinio. Ovo što pripremamo nije nikakvo slavlje, već samo iskaz dobrodošlice. Slavlje će biti nakon oslobađajuće presude - rekao je Kolobarić.

Podsjetimo, Glavašu je povratak u Hrvatsku omogućen odlukom Ustavnog suda koji je ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda kojom je osuđen na 8 godina zatvora za ratne zločine. No, po izlasku iz zatvora u Mostaru morao je još ostati u Drinovcima jer je MUP na temelju naloga Županijskog suda u Zagrebu za njim izdao tjeralicu zbog nepravomoćne 10-godišnje zatvorske presude za ista kaznena djela. U međuvremenu je isti taj Županijski sud nakon žalbe Glavaševa odvjetnika tjeralicu ukinuo i omogućio mu nesmetan povratak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 09:13