NOVA TEHNOLOGIJA

POVRATAK MAGME: FIŽULIĆ SMISLIO PLAN ZA SVOJU TVRTKU Od bankrota ga spasio 3D printer

 CROPIX

Magma d.d. je spašena. Zahvaljujem se svim vjerovnicima - izjavio je jučer Goranko Fižulić nakon što je prekjučer u predstečajnom postupku usvojen budući plan restrukturiranja njegove tvrtke baziran na novom biznisu: tehnologiji 3D printinga dječijih igračaka, umjetnih zubi, posuđa, odjeće.

Fižulićevo carstvo potonulo je zbog duga koji je 30. rujna 2012. godine iznosio 537,5 milijuna kuna, a nakon nagodbe tvrtki preostaje otplada duga u visni od 79 milijuna kuna putem višegodišnjeg kredita.

- Laknulo mi je, iako bi bio iznenađen da plan nije prošao jer smo iz razgovora s vjerovnicima dobijali signale da će sve biti uredu - kaže Fižulić.

U tri godine je taj bivši ministar gospodarstva s životnog ruba na kojem je pomišljao i na samoubojstvo, kako se nedavno povjerio novinaru tjednika Globus, uspio osmisliti plan kojim bi spasio biznis te podmirio dugove.

Spasonosni zakon

U predstečajnoj nagodbi, koju je pokrenuo u studenom prošle godine, uspio je, kaže, uvjeriti većinu vjerovnika da će dug otplatiti pomoću nove revolucionarne tehnoglogije 3D printinga.

- Procedura se sada nastavlja - kaže Fižulić te dodaje da bi tvrtka najesen mogla nastaviti poslovanje.

- Da smo ranije imali ovaj zakon, koji postoji u svim društvima sačuvali bi niz kompanija. U zakonodavnom smislu mislim da je to jedno od najvećih postignuća ove Vlade - pohvalio je Fižulić manjkavima, ali da je načelno zakon spas za gospodarstvo.

- U budućnosti ne znam hoću li voditi tvrtku jer je vlasnička struktura sada promjenjena te ne znam koga će nadzorni odbor izabrati, ali bilo bi neodgovorno od mene da to ne želim - kaže.

Tehnologiju kojom planira na noge ponovno postaviti Magmu d.d. Fižulić je opisao u posljednjem intervju u tjedniku Globus.

- Mogu sada uzeti iPhone, njime slikati šalicu iz nekoliko kutova, poslati sliku na svoje računalo koje je povezano s 3D printerom i odavde uključiti proces izrade te šalice. Kada dođem kući, šalica će biti gotova i moći ću iz nje popiti čaj - objasnio je.

Neki mu nisu vjerovali

Fižulićevim bi se planom dug trebao otplatiti kroz razdoblje od 2013. do 2017. godine, a budući biznis Magme bazirao bi se na nabavi 3D printera, koji bi se kupili na leasing, te ponudom tehnologije 3D printinga na našem tržištu kojom bi se otplaćivao stari dug. Nisu svi vjerovnici povjerovali u ostvarenje Fižulićeva plana kojem je, primjerice, podršku dao Raiffeisen Invest, a odbilo ga Raiffeisen mirovinsko društvo za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondovima, ali većina ga je podržala, pa je plan usvojen.

“Plan se temelji na potpuno novom konceptu prodaje roba i usluga na svim tržištima EU koristeći 3D printing tehnologiju i mogućnostima društvenih mreža. Isti omogučuje stvaranje jedinstvenog proizvoda namjenjenog globalnom tržištu, poštujući ograničenja koja proizlaze iz specifičnog položaja u kojem se Društvo danas nalazi”, navodi se u planu restrukturiranja.

Tvrtka bi u prvoj godini zapošljavala 40 zaposlenika s prosječnom neto plaćom od 8.636 kuna.

“U prvoj godini planiran je prihod samo na domaćem tržištu, i to segment Turbo limač 73 posto, te segment Magma 27 posto prihoda od prodaje. Planirani prihod od prodaje iznosi 16,5 milijuna kuna. Početni naglasak na Turbo limač segmentu je logičan zbog očekivanja da će nova 3D print tehnologija i novi proizvod u startu lakše prihvatiti mlađa generacija, dok će za prodore u segment Magma trebati početno uložiti i vremena i sredstava”, piše dalje u planu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:12