DOBRO DOŠAO S ODMORA: ČEKA GA PET PROCESA TEŠKIH 828 MILIJUNA KUNA

POVRATAK U SUDNICU Fiolić: 'Sanader mi je rekao: Zašto mi nosiš samo kune? Gdje su euri?'

Ivo Sanader vratio se u svoju vilu u Kozarčevoj . Jutros, prvi put nakon 30 dana godišnjeg, opet će sjesti u klupu Županijskog suda u Zagrebu. Uz dva postupka koja se vode protiv njega, uskoro će biti podignuta još jedna optužnica, ona za slučaj Planinska.

Suđenje Sanaderu odgođeno: Ključni USKOK-ov svjedok nije se pojavio

U ostala dva procesa, HEP-TLM i HEP-Dioki, optužnice se dorađuju ili pišu. Prva se presuda očekuje najranije u listopadu.

PLANINSKA, šteta 26,4 milijuna kuna, zadržao 17 milijuna

Fiolićev tajni iskaz USKOK-u: 'Sanader se naljutio...'

USKOK bi sljedećih dana trebao podići četvrtu optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, i to za slučaj Planinska. Suoptužen će biti njegov prijatelj mesar i bivši zastupnik Stjepan Fiolić, bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković te glavni direktor Inženjerskog biroa Mladen Mlinarević.

Pakiranje pošiljke novca

Sanader odlučno negira sve optužbe, ali dvojica suokrivljenika, Fiolić i Čobanković, sve su priznali i pritom izravno teretili bivšeg šefa Vlade. Ne samo da su ga teretili da je pomogao Fioliću da svoju zgradu u Planinskoj proda Čobankovićevu Ministarstvu po znatno uvećanoj cijeni, nego je Fiolić rekao da je od izvučenih 26 milijuna kuna osobno predao Sanaderu oko 17 milijuna. Kako neslužbeno doznajemo, Fiolić je ispričao istražiteljima kako je Sanader tražio da mu donese 10 milijuna kuna i milijun eura. Kada mu je na račun sjela uplata od prodaje nekretnine, Fiolić je podigao novac i ništa nije mijenjao u eure. Najprije mu je u drvenoj kutiji Mesnica Fiolić predao 10 milijuna kuna, a potom i dodatnih 7 koje je Sanader tražio u eurima za lobiranje u EU.

- Sanader se naljutio kad je vidio da je sve u kunama. Pitao me zašto nisam promijenio u eure kako je tražio - izjavio je, prema neslužbenim informacijama, Fiolić iznoseći obranu USKOK-u. Te tvrdnje o predaji milijuna tadašnjem premijeru navodno je potvrdila i Fiolićeva supruga, koja je istražitelje iznenadila izjavom da im je Sanader odnio obiteljsku ušteđevinu.

Prema najavama, slučaj Planinska mogao bi biti najjednostavniji i najbrži postupak protiv Sanadera. USKOK tereti Fiolića da je uz pomoć Sanadera i Čobankovića, te na temelju lažiranog elaborata o procjeni vrijednosti, prodao zgradu u Planinskoj Ministarstvu regionalnog razvoja za 8 milijuna eura plus PDV.

I Čobanković i Sanader, tvrdi tužiteljstvo, znali su da se radi o bitno uvećanoj cijeni. Unatoč tome, Sanader je na užem kabinetu Vlade pogurao sklapanje tog posla obrazlažući zašto je to korisno za Ministarstvo regionalnog razvoja. Vlada RH tako je na zatvorenom dijelu sjednice 2. travnja 2009. odobrila sklapanje ugovora koji je zaključen već sljedećega dana. Zbog plaćanja uvećane cijene zgrade državni je proračun oštećen za najmanje 26,4 kuna, kolika je ujedno, prema optužbi, nepripadna imovinska korist Fiolićeva poduzeća.

Sporni elaborat

Petar Čobanković već je priznao svoju ulogu u cijeloj priči te s USKOK-om pregovara o mogućoj kazni. Nakon što je Fiolić iznio obranu u kojoj je teretio Sanadera, optužba protiv bivšeg premijera proširena je u smislu da nije samo “pomogao” Fioliću, nego i da je osobno stekao oko 17 milijuna kuna ilegalne zarade. Vještak iz Inženjerskog biroa Mate Bitanga koji je izradio sporni elaborat nedavno je “skinut” s popisa okrivljenika, a njegovo mjesto zauzeo je prvi čovjek te tvrtke Mladen Mlinarević.

HYPO, 3,6 milijuna kuna provizije, a MOL 10 milijuna kuna

Svjedok iz Švicarske opet ne želi u Zagreb

Suđenje Ivi Sanaderu u slučajevima Ina - MOL i Hypo je pri kraju. Danas je na Županijskom sudu trebao biti ispitan posljednji za sada predviđeni svjedok Stephan Hurlimann.

Međutim, Švicarac koji je bio direktor tvrtke Roberta Ježića, na čiji je račun sjelo, kako ga tužiteljstvo tereti, 5 milijuna eura za Sanadera, već drugi put odbio se odazvati hrvatskom sudu.

Do kraja godine

Naveo je da zakonski kao švicarski državljanin nije obvezan doći, tako da će ga sud pokušati naknadno ispitati preko videolinka, a danas će obrana i optužba moći iznijeti dodatne dokazne prijedloge. U svakom slučaju, očekuje se da će suđenje u ovoj aferi biti okončano do kraja ove godine.

USKOK tereti Ivu Sanadera da je polovicom 90-ih godina kao zamjenik ministra vanjskih poslova RH prilikom ishođenja kredita za hrvatska veleposlanstva od čelnika koruške Hypo banke dobio proviziju od 3,6 milijuna kuna. Optužbu za tu zloupotrebu položaja i ovlasti tužiteljstvo veže uz ratno profiterstvo, bez kojega bi sama zloupotreba već bila u zastari.

Kazna blizu maksimumu

Druga točka optužbe je afera Ina - MOL. Sanader je, prema optužnici, s prvim čovjekom MOL-a Zsoltom Hernadijem dogovorio prepuštanje upravljačkih prava nad Inom prilikom izmjena međudioničarskog ugovora 2009. godine za mito od 10 milijuna eura. Polovica tog iznosa transferirana je preko Roberta Ježića, što je on i ispričao na sudu. USKOK je istragom obuhvatio i Hernadija, ali je Mađarska odbila njegovo ispitivanje tako da iz formalnih razloga za sada nije mogao biti ni optužen. Ako bude osuđen, Sanader mora računati s kaznom bližom zakonskom maksimumu.

HEP-TLM 650 milijuna kuna štete

Daimlerovo mito u pozadini priče

Slučaj HEP-TLM otvoren je polovicom 2010. protiv prijašnjih direktora tih tvrtki Ivana Mravka i Ivana Koštana te protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca.

Stotine milijuna kuna štete nastale su za HEP zbog ugovaranja dugogodišnje isporuke jeftine struje šibenskom TLM-u, odnosno Aluminiju Mostar. Mravak je priznao da je sve radio po Sanaderovu nalogu. Polančec i Koštan potkrijepili su Mravkovu priču i USKOK je odustao od njihova progona. Ostao je samo Mravak, kojemu je kao suokrivljenik dodan Sanader. Zbog istjecanja roka za optuženje, tužiteljstvo je početkom 2012. optužilo samo Mravka i ubrzo povuklo optužnicu. Sada istražuju sumnju da je u pozadini i isplata mita, odnosno da je Daimler isplaćivao provizije nekim dužnosnicima.

HEP-DIOKI 3,8 milijuna kuna štete

Teren na Žitnjaku i blindirani BMW

Ivo Sanader i u ovom je predmetu naknadno dodan na popis okrivljenika.

U svibnju je tužiteljstvo optužilo Sanadera zajedno s Ivanom Mravkom i Robertom Ježićem zbog isporuka jeftine struje tvrtkama iz sastava Dioki grupe.

Opet je Mravak izravno teretio Sanadera rekavši da je do takvog poslovnog aranžmana s Ježićem došlo na njegov “nagovor”. I ovu optužnicu tužiteljstvo je vrlo brzo povuklo sa suda. Pretpostavlja se da je optužnica povučena kako bi se do kraja istražile i ostale optužbe koje se stavljaju na teret Sanaderu i Ježiću. Radi se o pokušaju prodaje Ježićeva zemljišta na Žitnjaku Jadranskom naftovodu po znatno uvećanoj cijeni i blindiranom BMW-u koji je Ježić kupio prijašnjem premijeru preko svoje tvrtke u Luksemburgu.

FIMI-MEDIA, zadržao 15 milijuna

Trojac tereti i sebe, i Sanadera, i ostale

Suđenje Ivi Sanaderu i suoptuženicima u aferi Fimi-Media počelo je prije ljeta na Županijskom sudu. Na samom početku dvoje optuženika i dvije optužene pravne osobe osuđeni su na temelju prethodnih nagodbi s USKOK-om.

U postupku su ostali Ivo Sanader i još šestero optuženih, među kojima i HDZ kao pravna osoba. Dok Sanader, Ratko Maček i HDZ negiraju optužbe, bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, prijašnja stranačka blagajnica Branka Pavošević i vlasnica Fimi-Medije Nevenka Jurak sve su priznali tereteći i sebe i druge.

Oprosnice direktorima

Tužiteljstvo raspolaže još cijelim nizom svjedoka koji su tijekom istrage potvrdili da su Sanader i Barišić poticali i nalagali suradnju s Fimi-Medijom direktorima javnih poduzeća i državnih institucija. Među ostalima, tu su bivši direktor HEP-a Ivan Mravak i HPB-a Josip Protega koji su dobili tzv. oprosnice u ovom predmetu. Suđenje na Županijskom sudu nastavlja se sljedeći tjedan ispitivanjem svjedoka u ritmu ponedjeljak, utorak, srijeda. S obzirom na velik broj već prihvaćenih svjedoka i još cijeli niz predloženih, o čijem ispitivanju sud tek treba odlučiti, vrlo je neizvjesno koliko bi suđenje moglo potrajati.

Prema nekim predviđanjima, presuda se teško može očekivati prije polovice sljedeće godine.

Trpanje u džepove

USKOK tereti Sanadera i ostale da su preko namještene poslovne suradnje Fimi-Medije s javnim poduzećima izvlačili sredstva za potrebe HDZ-a i pritom ponešto stavili u vlastite džepove, kao i da su financirali stranku crnim donacijama raznih poduzetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 07:42