SKRIVENI TALENT

POVRATAK U VISOKU POLITIKU Čačić se na scenu vraća izložbom ulja na platnu koja je naslikao u zatvoru

Reformisti u osvajanje Hrvatske kreću s Jaruna, a plan im je svakog tjedna diljem zemlje osnovati od dvije do tri podružnice
 Željko Hajdinjak/CROPIX

Radimir Čačić ispunio je obećanje koje je dao netom prije nego što je krenuo na odsluženje kazne - da odlazi kako bi se vratio. U visoku politiku vraća se sa svojim Reformistima s kojima ima velike planove. No, čini se da ćemo bivšeg prvog potpredsjednika Vlade ubuduće viđati i na kulturnoj sceni.

Naime, Čačić će u subotu na izložbi u Pazinu, zajedno s još nekolicinom autora, prvi put javnosti predstaviti i svoja djela. Riječ je o osam ulja na platnu koja je naslikao u kaznionici u Valturi.

Bivši prvi čovjek HNS-a očito je dobro iskoristio zatvorske dane. Uz redovni posao u knjižnici, pripremao je politički i ekonomski program nove stranke, igrao golf, pohađao tečajeve i, po svemu sudeći, otkrio još jedan talent. Oni koji ga bolje poznaju kažu kako je svoj umjetnički dar pokazao još na prijemnom ispitu za studij arhitekture.

- Čačić je u kaznionici pohađao informatički i slikarski tečaj, naslikao je dvadesetak slika, a dio njih u subotu će imati priliku vidjeti i šira javnost - rekao je naš sugovornik blizak Čačiću. Kaže da će Čačić nastaviti slikati, ali sada je politika ipak u prvom planu.

Prvi veliki skup Reformisti planiraju održati također u subotu na zagrebačkom Jarunu, a nakon toga kreću na turneju po Hrvatskoj. Plan im je svakog tjedna osnovati od dvije do tri podružnice, dok je osnivanje stranke predviđeno za početak rujna. Do sada su već osnovali podružnice u Đakovu, Osijeku, Splitu, Zadru, Imotskom, Rijeci... Osim toga, Čačićeva ekipa iznimno je aktivna. Već su povukli prve poteze. U saborsku proceduru upućena su njihova dva prijedloga. Bivša HNS-ovka, a sada nezavisna zastupnica i bliska Čačićeva suradnica Natalija Martinčević uputila je prijedlog izmjena izbornog zakona kojim bi se uvelo i preferencijalno glasovanje.

FOTOGALERIJA: Čačićeva ulja na platnu koja je naslikao u zatvoru

- Time se građanima daje mogućnost da odlučuju i biraju koga hoće, a zastupnike se prisiljava da rade bolje i kvalitetnije. Ako se prihvati moj prijedlog, neće više biti dovoljno da si samo dobar sa šefom stranke - pojasnila je nedavno Natalija Martinčević. Drugi prijedlog odnosi se na to da država ubuduće omogući korisnicima novca iz fondova EU bespovratna sredstva iz nacionalnog proračuna, ona koja bi ti korisnici inače morali sami uložiti kao učešće za povlačenje novca iz EU.

- To bi vrijedilo i za privatne i za javne projekte, a smatramo da bi se time pokrenuo investicijski ciklus jer je mnogim ljudima s dobrim poslovnim idejama teško doći i do tog početnog kapitala - smatraju u Čačićevu krugu.

Osim toga, doznajemo kako Čačić trenutačno radi projekcije budžeta za sljedeće tri godine jer smatra da postojećim ekonomskim politikama i aktualnim zaduženjem neće biti moguće postići smanjenje proračunskog manjka za 3 posto u proceduri prekomjernog deficita kako ju je zamislila Milanovićeva Vlada.

Čačić se zadnjih dana posvetio i razradi glavnih točaka ekonomskog programa nove stranke, a u prvom planu je njegovo zalaganje za decentralizaciju države.

Smatra kako umjesto županija država treba biti podijeljena na sedam regija, odnosno na pet regija plus dvije povijesne, te da treba smanjiti broj općina, odnosno ostaviti samo one koje se mogu same financirati.

KOMENTAR Kao da pokušava imitirati Joba, ali veliki slikar neće biti

O Čačićevoj strasti prema golfu hrvatska je javnost bila detaljno obaviještena dok je izdržavao zatvorsku kaznu, ali manje se pisalo o skrivenom slikarskom talentu. Nije Čačić, doduše, prvi hrvatski političar s talentom za slikarstvo, jer dugu slikarsku “karijeru” ima i diplomat Hido Biščević, sada s adresom u Tadžikistanu.

U valturskoj kaznionici Čačić je naslikao dvadesetak slika, a očito je upis na arhitekturu u mladosti bio presudan da se pod starije dane prihvati i kista. U slikarstvu je našao opuštanje jer se zbog problema s kralježnicom ionako ne smije previše baviti sportom.

Što reći za Čačićeve slike, prepune kolorita, pogotovo kada crta pejzaže, vedute ili cvijeće. Kao da pokušava skinuti Joba, no s daleko nevještijom rukom od majstora velikana, i kontrastima boja dočarati ekspresiju emocija.

Od Čačića, koji se silom želi vratiti u politiku, velikog slikara ipak neće biti. Ali u borbi za medijsku pažnju sva su sredstva dozvoljena, pa tako i slikar Čačić može ponuditi svoje miješanje boja u sve sivljoj hrvatskoj stvarnosti. (Romina Peritz)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 19:41