PROŽIVLJAVAJU AGONIJU

Povratnici iz Amerike prolaze kroz pakao: ‘Iz stana poznatog poduzetnika curi nam kanalizacija‘

- Već pet godina, od toga četiri godine na sudu, imamo nepromijenjenu situaciju patnje i neizvjesnosti

Snježana i Vjekoslav Franetović u spavaćoj sobi

 Duje Klarić/Cropix

Kada su se nakon tri desetljeća života i rada u Americi supružnici Snježana i Vjekoslav Franetović vratiti u Hrvatsku skrasivši se u obiteljskom stanu na splitskim Bačvicama, nisu ni u snu mogli pomisliti na neugodan scenarij koji će ih pratiti naredne godine. Već pet godina muku muče s plijesni na stropovima i zidovima njihovog prizemnog stana, piše Slobodna Dalmacija.

- Već pet godina, od toga četiri godine na sudu, imamo nepromijenjenu situaciju patnje i neizvjesnosti. Iz gornjeg stana sve to vrijeme nama curi voda i fekalije stvarajući crnu plijesan.

image

Snježana i Vjekoslav Franetović

Duje Klarić/cropix

Ovo je već peta godina da to trpimo, no čini se da nema kraja jer sud ništa ne rješava, a sutkinja Općinskog suda u Splitu traži već četvrtog (!) vještaka da procjeni situaciju. Mi smo stariji ljudi, umirovljenici, narušenog zdravlja, no zaista se bojimo za sebe, za našu sigurnost, strepimo od mogućeg urušavanja plafona i zidova, oštećenja naše imovine, ali i opasnosti od požara. Tražimo od države da nas zaštiti pozitivnim zakonima! - dočekali su nas Franetovići u svom stanu.

Na prvi pogled topao je to dom pun uspomena na generacije obitelji, memorije iz američkog života, no šok smo doživjeli kada nas je gospođa Snježana Franetović uvela u bračnu sobu u kojoj se ne može boraviti, a kamoli spavati od zeleno smeđih pljesnivih zidova i neugodnih mirisa. Još gora situacija iznenadila nas je u kupatilu koji se ne da opisati riječima. Fotografije našeg Duje Klarića sve vam govore. No jedno je očito - vlaga dolazi odozgo.

- U vlastitom stanu spavamo na pomoćnim krevetima u susjednoj sobi - na rubu suza šapće gospođa Snježana. Ako ni četvrtom sudskom vještaku ovi ružni prizori ne budu jasni, onda smo definitivno pali na svim ispitima.

image

Snježana i Vjekoslav Franetović

Duje Klarić/cropix

- Sve je krenulo 2016. godine kada je stan poviše nas kupio Josip Mijić, suvlasnik "Građe Solin". Obratio nam se kako će stan samo malo preurediti za sina. No, porušio je pregradne zidove, napravio četiri apartmana s dvije mini kuhinje, ugradio tri dodatna sanitarna čvora i u međukatu, gdje nikada nisu postojale nikakve cijevi, izgradio na desetke cijevi i čak 14 spojeva na glavnu dovodnu cijev. I sve to u grednom podu ove kuće stare 110 godina, bez ikakve izolacije prema mome stropu, koji se sastoji samo od štuketa sa žbukom - priča šjor Vjekoslav Franetović vrteći po rukama brojne sudske spise, prepiske, dopise, rješenja i sličnu administraciju koja do sada nije donijela ikakav rezultat.

Naravno, obratili su se za pomoć gdje god su mogli i znali. Prvo kod Građevinske inspekcije, odnosno Ministarstva graditeljstva, no iako je pročelnica kazala kako se radovi u Mijićevoj stanu ne mogu raditi bez dozvole, nije poslala inspekciju da sagleda situaciju u stanu ispod nego je, kažu, inspekcija "vižitala" samo apartmanski dio, stan poviše zaključivši kako je Mijić sve to mogao napraviti po "Pravilniku o jednostavnoj gradnji". U Franetovićev stan nisu ni povirili, kažu oni!

- U tri navrata smo angažirali stalnog županijskog sudskog vještaka, koji je bio na uviđaju pet puta, dokumentirao sve slikama i zaključio da su oštećenja i prodori vode, te fekalija u našim prostorijama posljedica nestručno izvedenih radova kanalizacijskog sustava od strane Mijića. Također i da su buduća dodatna oštećenja očekivana i nepredvidiva, te predstavljaju ugrozu zdravlja i sigurnosti, kao i opasnosti od požara, te da je potrebna hitna sanacija cjelokupnog kanalizacijskog sustava.

Kada je naš odvjetnik 2018. godine tražio od Općinskog suda u Splitu zahtjev za Privremenu mjeru s priloženim elaboratom vještaka i dodatnim dokazima, i novi sudski vještak zaključio je isto što i prethodni - kazuje šjor Vjekoslav koji je na ročištima bio tko zna koliko puta.

image

Vjekoslav Franetović

Duje Klarić/cropix

Dodaje kako unatoč činjenici da je Mijić privremenom mjerom dobio nalog da sanira kanalizacijski sustav i otkloni sve uzroke curenja u susjedov stan, ovaj to nije napravio tražeći novo vještačenje.

- Kad god Mijić iznajmljuje apartmane, nama se dogodi novi prodor vode. U kupatilu smo doslovno skupljali vodu u lavor dvije godine. Nama je sve ovo ogroman stres. Po cijeli dan i noć slušamo kapanje vode. Zvali smo i sanitarnu inspekciju, no nisu došli. Nadali smo se da će sud ovo riješiti, ali evo, četiri godine po sudovima i nema kraja. Svjesni smo da Mijić kupuje vrijeme, ali nama vrijeme curi. Stariji smo ljudi, ovo je kuća mog pokojnog oca. Vratili smo se u domovinu kako bi tu proveli dane što su nam ostali...Ovo je tužno i žalosno. Pa gdje je ta zaštita države?! - pitaju se Franetovići o kojima je "Slobodna Dalmacija" pisala prije nekoliko godina kada su se vratili iz SAD-a.

Skromni šjor Vjekoslav nije se ni pohvalio kako je ugledni fizičar koji je svojedobno dobio poziv uglednog bostonskog Massachusetts Institute of Technology, te su se preselili u SAD odakle su pomagali Hrvatskoj dok se borila za nezavisnost. U američkom domu imali su štab za pomoć i lobiranje ratno ranjenoj Hrvatskoj, organizirali brojne akcije i slali u domovinu više od milijun dolara pomoći. Gospođa Snježana je prva u SAD-u, na University of Detroit Mercy, utemeljila katedru za hrvatski jezik...

- Možda smo se trebali obratiti ambasadi za pomoć oko stana...- ni sami više ne znaju koga zvati. Možda četvrti vještak i deveto (!) po redu vještačenje razjasni situaciju kome curi voda, piše Slobodna Dalmacija.

Građevinska inspekcija nema prigovora

Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavila je više inspekcijskih nadzora zakonitosti građenja na lokaciji Biankinijeva 1 u Splitu.

- Nadzorima je utvrđeno da investitor za izvedene radove posjeduje glavni projekt sukladno članku 5. Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, koji propisuje da se isti mogu izvoditi bez građevinske dozvole, a u skladu s glavnim projektom. Slijedom navedenog građevinska inspekcija nema elemenata za pokretanje upravnog postupka - odgovor je Građevinskog inpektorata.

Pokušali smo doći i do Josipa Mijića kako bi čuli njegovo očitovanje, no bez uspjeha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 20:59