UPOZORENJE POTROŠAČIMA

POVUČEN OTROVNI SAPUN KOJI DJECI NALIKUJE NA TORTU Državni inspektorat otkrio čak 118 proizvoda opasnih po zdravlje

Najviše obavijesti o opasnim proizvodima Državni je inspektorat izdao za dječju odjeću i obuću
 www.inspektorat.hr

ZAGREB - Državni inspektorat je u tri godine objavio 118 obavijesti potrošačima o opasnim proizvodima, objavio je danas Državni inspektorat u priopćenju o RAPEX sustavu.

Naime, na jedinstvenom unutarnjem tržištu EU-a funkcionira RAPEX sustav brze razmjene službenih obavijesti o mjerama i radnjama za neprehrambene proizvode koji predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača, a koji omogućava da potrošači pravodobno budu informirani o neprehrambenim proizvodima koji predstavljaju rizik po ljudsko zdravlje, sigurnost, okoliš itd.

Obavijesti o opasnim proizvodima Državnog inspektorata možete pogledati ovdje!

Hrvatska je Vlada, na temelju Zakona o općoj sigurnosti proizvoda, 2009. donijela Uredbu o sustavu razmjene obavijesti u pogledu proizvoda koji predstavljaju rizik za zdravlje i sigurnost potrošača kojom se propisuje postupak i sadržaj sustava za brzu razmjene obavijesti o opasnim proizvodima (RAPEX). Ta Uredba stupa na snagu s danom pristupa Hrvatske u EU, a iz Državnog inspektorata podsjećaju da su, ne čekajući taj datum, godinama sustavno radili na podizanju razne zaštite potrošača u pogledu neprehrambenih proizvoda.

Prvu RAPEX obavijest o proizvodu koji predstavlja ozbiljnu opasnost po zdravlje i sigurnost potrošača i drugih korisnika Državni inspektorat je objavio hrvatskim potrošačima prije više od tri godine, 1. travnja 2010. godine.

Od tada do danas Državni inspektorat je, na temelju provedenih inspekcijskih nadzora prema Zakonu o općoj sigurnosti proizvoda i posebnim propisima, na hrvatskom tržištu otkrio i putem svoje web stranice objavio ukupno 118 obavijesti o opasnim neprehrambenim proizvodima, navodi se u priopćenju i dodaje da je Inspektorat objavio sve informacije kojima je raspolagao o identifikaciji takvih proizvoda, prirodi opasnosti i poduzetim mjerama.

Najviše obavijesti o opasnim proizvodima Državni je inspektorat izdao za dječju odjeću i obuću (51 proizvod), dječju opremu i proizvode za djecu (17) te kućanske aparate (15), ali obavještavao je i o drugim neprehrambenim proizvodima koje je otkrio na hrvatskom tržištu, a koji su predstavljali ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača (električni proizvodi, imitacija hrane, audio vizualna oprema i drugo), ističu iz Inspektorata.

U priopćenju se podsjeća da se prva RAPEX obavijest Inspektorata (iz travnja 2010.) odnosila na dječju hodalicu koja nije ispunjavala sigurnosne zahtjeve i koju su smatrali opasnim proizvodom jer je pri njenoj upotrebi lako moglo doći do ozljeda djece pri padu iz hodalice. Tada je, temeljem poziva Inspektorata na suradnju, uvoznik u Hrvatsku dobrovoljno prestao s daljnjim uvozom, prodajom i ponudom tog proizvoda, a kupci su upozoreni da ga prestanu upotrebljavati, da ga mogu vratiti i zamijeniti za drugi proizvod ili tražiti povrat novca.

Zadnja je obavijest objavljena prije nekoliko dana i riječ je o sapunu - imitaciji hrane za koji je utvrđeno da oblikom nalik na komad torte, mirisom voća, bojom, obujmom i veličinom predstavlja opasnu imitaciju proizvoda te potrošače, posebice djecu dovodi u zabunu da ga zamijene za hranu, što može uzrokovati gušenje ili ozbiljne probleme u probavnom sustavu. Državni inspektorat zabranio je stavljanje tog proizvoda na tržište i naredio njegovo povlačenje i uništenje, proizvođaču naredio objavljivanje oglasa u dnevnim novinama, a proizvođač je prestao s proizvodnjom tog proizvoda i postupio po rješenju Državnog inspektorata, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:13