NOVI ŽIVOT T. SAUCHE

Povukao se iz politike, postao otac, posvetio obitelji, savjetuje političare. Evo tko mu je klijent

Šokiralo ga je što je odluku Vrhovnog suda u aferi dnevnice doznao od novinara

Tomislav Saucha sa suprugom i kćeri
 

 Damjan Tadić/Cropix

Bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade u mandatu Zorana Milanovića, Tomislav Saucha, posljednje dvije godine, otkako je napustio saborske klupe, ima obrt pod nazivom Proadvise, prijavljen za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Javno nisu dostupni podaci o prihodima jer je riječ o obrtu, ali izvor blizak Sauchi kaže nam da obavlja samo "neke manje poslove". U međuvremenu je Saucha, kažu nam njemu bliski izvori, postao otac te se posvetio obiteljskom životu.

Šokiralo ga je što je za odluku Vrhovnog suda u aferi dnevnice doznao zapravo od novinara, ali nije bio raspoložen za komentiranje same presude prema kojoj će morati odslužiti tri godine zatvorske kazne.

Saucha posljednjih godina, doznajemo, živi prilično povučeno i mirno, a nije baš prisutan ni u političkim krugovima.

Rijetki klijenti

Njegov je obrt prijavljen na kućnoj adresi na Gornjem gradu, a kao vlasnik stana Saucha je upisan i u zemljišnim knjigama. Saborski mandat Sauchi je, podsjetimo, istekao u ljeto 2020. godine, a time i sasvim pristojna zastupnička plaća.

O njegovu privatnom poslovnom angažmanu svojedobno je pisao i tjednik Globus koji je otkrio da je Saucha zapravo otvorio "ured za (političko) savjetovanje".

Pisali su kako nije baš imao brojne klijente, ali da je jedan od rijetkih koji je pokazao interes za njegove usluge bio tadašnji predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj.

"Bivšeg SDP-ovca ta je stranka, tvrdi naš izvor, angažirala za nekoliko (savjetničkih) poslova. S Čurajem je "kliknuo" nakon odlaska iz SDP-a i premještanja u saborski Klub zastupnika HNS-a", pisao je tada tjednik Globus.

Za razliku od HNS-ovaca, Sauchini stranački bivši kolege uglavnom su s njim prekinuli komunikaciju. Mnogi su mu još dodatno zamjerili što je uz pomoć njegove ruke u Saboru opstala Plenkovićeva Vlada nakon razlaza s Mostom, a kad se glasalo o Mariću.

Nije poznato ni ima li neku komunikaciju s bivšim šefom, a danas predsjednikom Zoranom Milanovićem, koji se na neki način ogradio od njega već u prvim danima nakon izbijanja same afere. Uglavnom, oni koji su ostali uz njega i dalje su skeptični spram njegove krivnje, no radi se o malom broju ljudi jer ima i onih koji kritično govore o njegovu ponašanju dok je vodio Milanovićev ured. Saucha je, podsjetimo, rođen 1980. godine u Zagrebu, a završio je Pravni fakultet u Rijeci.

Izdržavanje kazne

Treba napomenuti da Saucha, prema sada pravomoćnoj presudi, mora vratiti, zajedno s također osuđenom tajnicom Sandrom Zeljko, više od pola milijuna kuna izvučenih iz državne blagajne na temelju fiktivnih putnih naloga, odnosno isplaćenih dnevnica.

Do samog odlaska na izdržavanje zatvorske kazne proći će još neko vrijeme.

Naime, Saucha bi najprije trebao dobiti pravomoćnu sudsku odluku, a tek onda i poziv za odlazak u zatvor. To će zasigurno potrajati barem nekoliko mjeseci, a moguća ustavna tužba, ako je Saucha podnese, ne odgađa izvršenje kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2023 17:53